Retrospektív

2023.12.28. 08:13

Emlékezetes magyar bravúrok, drámák az idei esztendőből

Sportörömökben gazdag esztendőt zárt a magyar szurkolói társadalom, ugyanis aligha akad olyan sportág, amelyben a magyar sportolók nem értek volna el sikert. Ezekből a diadalokból gyűjtöttünk össze párat az évvégi összefoglalónkban.

Forrás: vlv.hu

Szakács Dávid

Vogel Soma védései a világbajnokság fináléjában

A magyar vízilabda-válogatott 2013 után újra a csúcsra jutott, miután a fukuokai vizes világbajnokság döntőjében ötmétereseket követően 14–13-ra legyőzte Görögországot. A finálé óriási izgalmakat hozott a vízilabda szerelmesei számára, ugyanis a két csapat ádáz küzdelmet vívott a medencében az aranyéremért. A rendes játékidőben 10–10-zel zárult, így következhetett a büntetőpárbaj, ahol Vogel Soma, a magyar válogatott hálóőre világklasszis teljesítményt nyújtva négy ötméterest is hárított, megszerezve a magyar vízilabda történetének negyedik vb-címét.

Petkov öngólja a bolgár–magyar Eb-selejtezőn

A magyar labdarúgó-válogatott nem kis tettet hajtott végre azzal, hogy 1972 után újra egyenes ágon jutott ki az Európa-bajnokságra, ráadásul csoportelsőként veretlenül. Marco Rossi együttese egy győzelem esetén már az októberi litvánok elleni mérkőzésen kiharcolhatta volna a kijutást, ám a kaunasi összecsapás döntetlenre zárult, így Szófiában dőlt el a nemzeti tizenegy sorsa. A bolgárok nem hagyták magukat, Ádám Martin vezető találatát követően megfordították a meccset, és úgy tűnt, hogy a hazai utolsó találkozón dől el a magyar Eb-szereplés. Fortuna viszont a magyarok oldalára állt, miután az utolsó percben Szoboszlai szabadrúgása a bolgár Aleks Petkov fejéről a hálóban kötött ki.

Marozsán győzelme a világelső Alcaraz ellen

Ritkán történik olyan a tenisz világában, hogy a világelsőt egy Top 100-on kívüli teniszező kétvállra tud fektetni egy rangos tornán. Az akkor még a világranglista 135. pozícióját elfoglaló Marozsán Fábián a májusi római viadalon a legjobb 32 között azzal a Carlos Alcaraz ellen lépett pályára, amely 20 éves létére már egy US Open győzelmet tudhatott magáénak. A spanyol sztárnak azon a napon esélye sem volt Marozsánnal szemben, a magyar versenyző 102 perc és két játszmát követően legyőzte őt, meglepve ezzel minden teniszrajongót a világon.

Dubei Debóra kosara az Eb-negyeddöntőben

A magyar női kosárlabda-válogatott elképesztő teljesítménnyel, 26 év után újra a negyedik helyen zárt egy Európa-bajnokságon. A szlovén-izraeli közös rendezésű Eb-n a legjobb 4 közé jutáshoz viszont a cseheken át vezetett az út, akik 17 pontos hátrányt lefaragva kiegyenlítették a magyar lányokat, sőt meg is szerezték a vezetést a végjátékben. Ekkor jött Dubei Debóra, aki 3,6 másodperccel a vége előtt betalált a csehek gyűrűjébe, 62–61-re megnyerve az összecsapást. 

Halász Bence vb-bronzérme Budapesten

Végül, de nem utolsó sorban, idén Budapest rendezte a világ egyik legnagyobb sporteseményét, a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, ahol a magyar sportolók becsületesen helytálltak. Közülük is kiemelkedett Halász Bence, aki a férfi kalapácsvetés döntőjében 80,82 méterre vetette a szert, ezzel megkaparintva a bronzot. Halász a sikerével a magyar atlétika történetének 15.-ik érmét szerezte meg a világbajnokságokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában