Sport

2024.05.14. 18:31

Lovasfogatok viadala Érkeserűben

Míg a szomszédos faluban, Kiskerekiben betyárnapokra „keresztelték” a falunapot, addig Érkeserűben jó érzékkel lovasnapokat szerveznek, tudván, hogy a betyár mit sem ér ló nélkül. Ennek a gondolatsornak a mentén az Érkeserűi Hagyományőrző Lovasklub szervezésében az elmúlt hétvégén családi és lovasnapokat tartottak.

Fotó: Mészáros Márta

D. Mészáros Elek 

A szombati nap programjaival elsősorban a családokat célozták meg, amit megspékeltek a gyermekekbe oltandó lószeretettel, a természetközeliség iránti igény megteremtésével. Az eseménysor lebonyolításához választott helyszín ideális volt, a faluszélén lévő füves futballpálya, illetve a közelben elterülő legelő egy része. 
Jó munkát végeztek a szervezők, míg Szabó Zoltán alpolgármester, aki nemzetközi hírű szakácstudományát is bemutatta, finom étkekkel járult hozzá a rendezvény sikeréhez. Bár az eseménysort a lovasklub tagjai szervezték, támogatóként mellettük állt Kiskereki Polgármesteri Hivatala is. Ahol sikeres családi napot szerveznek, ott elmaradhatatlan a légvár, de Érkeserűben nem érték be ennyivel, a tavalyi év sikerén felbuzdulva ez alkalommal is fogathajtó versenyt szerveztek gyermekek, fiatalok számára. 

Fő a biztonság jelszót követve, minden gyermek hajtó mögött segédhajtóként egy-egy tapasztalt felnőtt ült a fogatokon: Buta Attila főszervező, Sziki Sándor Hodosról, valamint Rákóczi Gergő többszörös országos kettesfogathajtó-bajnok, aki világversenyeken is eredményesen szerepel. A bíró feladatát a fogathajtók világában is jól ismert Rákóczi Lajos látta el. Ezúttal nem a rangsorolás volt az elsődleges cél, hanem a jövő nemzedékének ilyetén nevelése, a lovashagyományok megszerettetése, ezért mind a 33 résztvevő egy-egy serleget kapott ajándékba. Felügyelet mellett lovagolhattak is a gyermekek, a nagy lovakon kívül pónikat is bevetettek a cél érdekében. 
A rendezvény másnapjának délelőttjén lovaskocsikkal járták körbe a falut, figyelemfelkeltés volt ez a javából, hisz akkor ünnep az ünnep, ha mindenki ott van. Ez a nap már kimondottan a lovassport kedvelőinek szólt, a versenypályáján C kategóriás akadályés vadászhajtás zajlott. Nyíri Sándor, Kiskereki polgármester köszöntötte a résztvevőket, a versenyszellem fontosságának értékelése mellett arra is kitért, hogy Érkeserűben olyan közösségi ünnepet tudnak szervezni, ami egyedi a térségben, és immár hagyománnyá ért az évek folyamán. A 13 fogathajtó a környező településekről és megyékből, valamint Magyarországról érkezett. Rajtuk kívül három pónifogat is külön versenybe szállt. 

A „mini” fogatok mindkét versenyszámában a csatári Balogh József volt a legeredményesebb. A „nagy lovak” akadályhajtását a paptamási Tóth Dávid nyerte meg, a jákóhodosi Sziki Sándor követte őt a rangsorolásban, míg a Szalárdról érkezett Lévai Zsombor a harmadik lett. A vadászhajtásban legsikeresebbnek a magyarországi Pocsajról érkezett Fúró Barnabás bizonyult, Tóth Dávid második lett, míg Sziki Sándor ezúttal a harmadik helyre lett érdemesítve. A Sziki család minden résztvevőnek egy-egy kalapot, a győzteseknek pedig méretes lónippet ajándékozott. Az esemény végén Nyíri Sándor köszönetet mondott a szervezőknek, résztvevőknek, majd megígérte: a folytatás nem marad el!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában