EB

2024.06.27. 19:38

Véget ért a matekóra, a magyar válogatott nélkül folytatódik az Eb

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

Fotó: Burmann/City-Press

Jósa Attila 

A Románia–Szlovákia találkozóval egy időben játszották a Belgium–Ukrajna meccset az E csoportban, a 0–0-ás döntetlen után pedig előbbi négy ponttal a második, utóbbi ugyanennyi ponttal a negyedik helyen zárt a kvartettben. Bár a belgáknak minden esélye megvolt a csoportgyőzelemre is, Lukakuék látványosan nem erőltették a támadásokat, előfordult, hogy egy szögletrúgás után egészen a kapusig került vissza a labda. A belgák elérték céljukat, az viszont kérdés, mennyire jártak jól nyolcaddöntős ellenfelükkel, hiszen július 1-én Franciaország ellen játszhatnak, míg Ukrajna csomagolhat. 

Grúz csoda Gelsenkirchenben 

Az F csoport mérkőzéseit kitüntetett figyelemmel várták a magyar és a román szurkolók is. Egyszerű volt a képlet: ha a törökök nem kapnak ki a csehektől, és Georgia sem veri meg Portugáliát, Magyarország ott lesz az egyenes kieséses szakaszban, Románia pedig Szlovéniával találkozik a 16 között, nem pedig Hollandiával. A rendkívül feszült cseh–török találkozón a nagykárolyi Kovács István 18 sárga és két piros lapot osztott ki (Eb-csúcs), a cseh Barák már a 20. percben mehetett zuhanyozni. A törökök, ha nem is könnyen, de 2–1-re megnyerték a találkozót és Ausztriával meccselhetnek a 8 közé jutásért. A portugálok teljesen felforgatott csapattal álltak ki, gyakorlatilag csak a kapus Costa, a szűrő Palhinha és Cristiano Ronaldo maradt a kezdőben. Megtehették, hiszen számukra már csak egy kérdés maradt, pontszerzésük esetén Magyarországgal, míg vereség esetén Szlovéniával kerülhettek szembe a nyolcaddöntőben. A georgiai csapat, a Napoli klasszisa, Hvicsa Kvarachelia vezetésével élt a kínálkozó lehetőséggel, és egy remek kontra, illetve egy büntető után 2–0-ra megverte a luzitánokat, vasárnap este pedig Spanyolországgal találkozik Kölnben. 

Búcsúztak a magyarok 

A fájdalmas kiesés ellenére a magyar válogatott tisztességgel helyt állt, végig versenyben volt a továbbjutásért. Utólag elmondható, hogy az első, Svájc ellen elbaltázott félidő döntött, ahol a „nosztalgiacsapatot” pályára küldő Marco Rossit taktikailag lenullázta svájci kollégája, ezen pedig 45 percig képtelen volt változtatni a kapitány. Ami az olasz mestert illeti, már a kontinenstornát megelőzően és menet közben is voltak olyan nyilatkozatai, melyekből kiolvasható, hogy nem ragaszkodik a kispadhoz, és a kiesést követően sem teljesen egyértelmű, hogy mi lesz a sorsa. „Nem tudtam mit mondani a tegnapi meccs után. Az elmúlt négy napban sajnos már nem a mi kezünkben volt a sorsunk. Nagyon nehéz előre tekinteni a Nemzetek Ligájára és a vb-selejtezőkre, illetve a jövőre gondolni, akár rövid, akár hosszú távon, mert nagyon stresszes időszakon vagyunk túl. Nem élveztem egy pillanatát sem az Eb-nek” – nyilatkozta a kapitány. 

Nem verdesi az eget a színvonal 

A csoportkör végéhez érve kijelenthetjük, hogy az Európa-bajnokság színvonala meszsze elmarad a korábbi tornáéktól. A legnagyobb eséllyel induló csapatokon érezhető – kivételt a spanyolok és talán a németek képeznek – hogy az igazán domináns és látványos játéknál mindennél fontosabb szerepet kapott a biztonság. Ez annak tükrében nem meglepő, hogy a legutóbbi kontinenstornán is az a két válogatott jutott a döntőbe (Anglia és Olaszország), mely a csoportkörben a legkevesebb helyzetet engedélyezte az ellenfeleknek. Az angolok ebből a szempontból idén is brillíroznak, mindössze 0.38 xG-t (várható gólt) értek el ellenük ellenfeleik, cserébe a nézhetetlen mérkőzések miatt egyre többen kritizálják Gareth Southgate szövetségi kapitányt. Az eredmények mindenesetre az angolokat igazolják, hiszen a másik oldalon a tornán legtöbb helyzetet kialakító horvátok (2.19 xG) már az Adrián töltik jól megérdemelt pihenőjüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában