Atlétika

1 órája

Több száz futó áll rajthoz a hétvégén

A félixfürdői erdőbe várják az atlétika kedvelőit szombaton és vasárnap, ahol a legjobb hazai hosszútávfutók versenyeznek majd egymással.

Jósa Attila 

A Bihar megyei Váradszentmárton községhez tartozó üdülőhely, Félixfürdő idén hosszú idő után visszatér az országos atlétikai versenysorozatok körforgásába, az Országos Mezei Futó Bajnokság megrendezésével. Az eseményt sajtótájékoztató előzte meg, amelyet a Thermal Hotelben tartottak – ez lesz a bajnokság „főhadiszállása” is. A sajtóeseményen részt vett Călin Laza, a Nagyváradi Bihorul Sportklub elnöke, Cristian Laza, Váradszentmárton polgármestere, valamint Virgil Preda, a neves nagyváradi edző, aki a Román Atlétikai-szövetség alelnöke, egyben a Bihar Megyei Atlétikai Egyesület elnöke. A sajtótájékoztató kezdetén online bekapcsolódott Anişoara Cuşmir Stanciu, a Román Atlétikai-szövetség elnöke is. 

„Ez a bajnokság egy számunkra nagyon kedves helyen, Félixfürdőn kerül megrendezésre. Sok atlétánk itt végezte felkészülését az elmúlt évtizedekben, és kiváló edzési és regenerálódási körülményeket élvezett. Az Országos Mezei Futó Bajnokság egyben válogató is a Romániát képviselő csapat számára a Balkán-bajnokságon és az Európa-bajnokságon” – mondta Anişoara Cuşmir Stanciu, az 1984-es Los Angeles-i olimpiai játékok távolugrás versenyszámának aranyérmese. C

ristian Laza polgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy Félixfürdő újra részese az atlétikai körforgásnak, és hangsúlyozta, hogy a szentmártoni önkormányzat főként a logisztikai feladatokban vállalt szerepet. „Örömmel fogadjuk, hogy a gyönyörű erdővel rendelkező Félixfürdő ad otthont ennek a bajnokságnak, amelynek szeretnénk, ha lenne folytatása. A jövőben akár egy Mezei Futó Európa-bajnokságot is el tudunk képzelni itt. Minden rendezvényünk célja Félixfürdő és Püspökfürdő népszerűsítése, hogy minél több turistát vonzzunk ide” – nyilatkozta a polgármester, hozzátéve, hogy a versenyhez az erdészeti igazgatóság is hozzájárulását adta. A technikai részletekről Călin Laza nyújtott tájékoztatást, aki az elmúlt évben több atlétikai esemény szervezésében is részt vett Bihar megyében. A verseny 2000 méteres távon zajlik majd, egyéniben és csapatban egyaránt, U13-tól a felnőtt kategóriákig, férfiak és nők számára. „700–800 sportolót várunk az ország minden szegletéből. Szombaton a rajt 10 órakor lesz az U20, U23 és felnőtt kategóriák számára, míg vasárnap a többi kategória versenye zajlik, az első futam 9 órakor indul. Szeretnénk, ha a bajnokságra érkező küldöttségek teljes mértékben kihasználnák Félixfürdő szállás- és regenerációs lehetőségeit” – mondta Călin Laza. Mindkét napon lesz díjátadó ünnepség, a tervek szerint szombaton 15.30-kor, vasárnap pedig 13.45-kor Félixfürdő központi terére várják az érdeklődőket. A nagyváradi atléták közül Laviniu Chiş és Diana Verdeş is versenyeznek majd. 

Virgil Preda professzor, aki az évek során számos bajnokot nevelt fel, kiemelte, hogy a Bihar Megyei Atlétikai Egyesülethez 12 klub tartozik. A Román Atlétikai-szövetség alelnöke elismerését fejezte ki Călin Laza munkájával kapcsolatban, megköszönve az atlétikáért végzett tevékenységét, és kiemelve, hogy ilyen elhivatott emberekre van szükség ahhoz, hogy az atlétika újra a régi fényében ragyogjon. Preda rámutatott Bihar megye hoszszútávfutásban meglévő hagyományaira és hozzátette, hogy az atlétika világában sokan örültek annak, hogy Félixfürdő ad otthont ennek a rangos eseménynek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában