Találkozó

Tegnap, 11:00

Elkezdődött a görögkatolikus főpapok váradi tanácskozása

Fotó: EGCO

Ciucur Losonczi Antonius

Ismét Nagyváradon tartják szeptember 16–19. között az Európai Görögkatolikus Püspökök Találkozóját, melyre meghívást kaptak római katolikus főpásztorok, illetve a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia tagjai is. A tanácskozás – melyen jelen van Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, valamint Giampiero Gloder apostoli nuncius, a Vatikán bukaresti és kisinyovi nagykövete is – A püspökök és a papok, testvériség és emberiesség címet kapta, a téma pedig a szinodális egyház arculata. A keleti katolikus püspökök évente találkoznak, a legutóbbi európai találkozót tavaly Athénban tartották. A mostani eszmecserén részt vesznek Európa keleti katolikus püspökei, akik a központi témáról és a szinódusról (2021–2024) tárgyalnak, a püspöki szinódus 16. közgyűlésének második ülésszakát megelőzően, amelyre 2024. október 2–27. között kerül sor a Vatikánban. 

A nyitóünnepséget hétfő este tartották a polgármesteri hivatal dísztermében. Az egybegyűlteket Virgil Bercea váradi görögkatolikus püspök köszöntötte, majd szót kapott Claudio Gugerotti olasz bíboros, a keleti egyházak dikasztériumának prefektusa, Giampiero Gloder nuncius, Gintaras Grušas litván–amerikai prelátus, az Európai Püspöki Tanács Konferencia (CCEE) elnöke, valamint Sofronie Drincec ortodox püspök. A világi közéleti szereplők közül Ciprian-Vasile Olinici vallásügyi államtitkár és Florin Birta váradi polgármester nevezték megtisztelőnek, hogy Románia, illetve Nagyvárad a helyszíne a tanácskozásnak. Ezt követően a görögkatolikus főpapok a papi szeminárium Szent György templomában imádkoztak közösen, ahol a Radu Mureșan egyetemi adjunktus, karnagy által vezényelt Schola Cantorum kórus végzett zenei szolgálatot.  

A római katolikus székesegyházban holnap, szerdán 18 órától kerül sor egy imaalkalomra, melyre szeretettel várnak mindenkit.

Fotó: EGCO

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában