Felújítás

7 órája

Megújul a váradi Rhédey-kert

Felújítják a nagyváradi Rhédey-kertet (Nicolae Bălcescu park) 2026 végéig. Lebontják az ottani éttermet, és újat építenek helyette a zöldövezet közepén. A beruházás több mint 27 millió lejbe kerül, és uniós finanszírozást hív le rá a helyi önkormányzat.

Forrás: PMO

Pap István 

A Nagyváradi Helyi Tanács megszavazta mai rendes ülésén a Rhédey-kert (Bălcescu park) felújításának műszaki-gazdasági mutatóit. A tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester elmondta, hogy a beruházás nyomán megváltozik a helyszín térszerkezete: a gyalogösvényeket porfirkővel fogják burkolni, a szobrok körül, valamint a park közepén kis teret alakítanak ki, felújítják a nyári színházat és a játszóteret is (ez utóbbi helyszínen természetes anyagokból készült játékeszközöket helyeznek ki), illetve az utcai bútorzatot is kicserélik. A parkban található a Vízművek szivattyúállomása, ezt kúszónövényekkel fogják eltakarni, továbbá megújul a közvilágítás is. Kiépítik az öntözőrendszert, de az még nincs eldöntve, hogy a vizet a közműhálózatból fogják-e biztosítani, vagy saját kutat fúrnak ide és a többi felújítás alatt álló parkba. Ez utóbbi megoldásnak az lenne az előnye, hogy a vízhozam nem függne a lakossági fogyasztástól, jelenleg ugyanis vannak parkok, a Barcăului utcai zöldövezet például, ahol egyes időszakokban akkora a lakossági vízfogyasztás, hogy nem marad víz az öntözőrendszerben. A Rhédey-kert megújítása során elültetnek 116 fát, ugyanakkor 16 meglévőt átültetnek a park, 16 kőrisfát pedig a város más pontjaira. A kifejlett és öreg fákat szkennelni fogják, hogy megállapítsák az egészségi állapotukat, a cél ezeknek a fáknak a megőrzése. A polgármester elmondta azt is, hogy a parkban van egy korábban étteremként üzemelő épület és egy használaton kívüli mosdó. Ezeket az épületeket lebontják, és helyettük önmosó közvécéket helyeznek ki, illetve lesz egy vendéglátóipari egység a park közepén. A zöldövezetet nem lesz kerítéssel elkerítve, hanem sövényt ültetnek majd el ennek a helyén. A 23.800 négyzetméteres terület felújításának költségvetése 27.178.041 lej áfával együtt és uniós finanszírozást akarnak lehívni rá. A kivitelezési időszak nyolc hónap. A munkálatra meghirdetett közbeszerzési eljárás nyertese valószínűleg a jövő év második felében fogja elkezdeni a munkát, és 2026 végére ez is, és az összes többi váradi park is megújul – fejtette ki az elöljáró. Arra az újságírói kérdésre, hogy a parkot nem kellene-e Rhédey Lajos grófról elnevezni, aki a területet a városnak adományozta, Florin Birta azt válaszolta, hogy előbb fejeződjön be az összes ottani beruházás – külön megemlítve az új labdarúgó-stadiont is –, „és utána lezajlanak majd bizonyos beszélgetések”.

Forrás:  PMO

Nem mindenki örül a tervnek

A napirendi pont vitáján Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos kijelentette, hogy az RMDSZ-frakció nem szavazza meg a határozattervezetet, mert arról az önkormányzat nem rendezett közvitát a környékbeliekkel, illetve azért sem, mert nem tisztázódott, hogy érvényben van-e még a szerződés a park kezelőjével. Szabó József megjegyezte azt is, hogy a terv nem tartja tiszteletben Rhédey Lajos grófnak a terület adományozása során támasztott feltételeit, ezért sem szavazzák meg a tervezetet. Válaszában Florin Birta elmondta, hogy az étterem és a terület működtetőjével kötött szerződés két éve lejárt, amelyet hallgatólagosan hosszabbítottak meg mindaddig, amíg felújítják a területet, ami most következik el. Hozzátette, hogy a szóban forgó üzemeltető a város területére építette az éttermét, ezért azt le fogják bontani, de mind a Rhédey-kertben, mind pedig a többi felújítandó parkban kialakítanak közélelmezési egységeket, melyek üzemeltetésére tendert ír ki a város. A Petőfi park esetében most készítik elő az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást. Florin Birta Rhédey Lajos adományát „feltételezett örökséghagyásnak” nevezte, majd hozzátette, hogy a Rhédey-kert park marad, nem épül oda semmi, ami elütne a terület eddigi rendeltetésétől. A határozattervezetet végül az RMDSZ-frakció nem szavazatai mellett fogadta el a helyi tanács. 

Forrás:  PMO

További vita

A Rhédey-kert és általában a váradi parkok és zöldövezetek ügye a tanácsülés végén újra vita tárgya lett. A különfélék során Szabó József megjegyezte, hogy a Petőfi park felújítását kivitelező cég megrongált tizenegy fát, és az elmúlt napokban további négy fát vágtak ki. A tanácsos kijelentette, hogy nincsenek megelégedve a Petőfi parkban dolgozó cég munkájával, azt a beruházást jobban kellene ellenőrizni. Javasolta továbbá, hogy a zöldövezetek szakszerű ellenőrzése és karbantartása érdekében létre kellene hozni egy főkertészi állást a polgármesteri hivatalban. Florin Birta válaszában elismerte, hogy nem haladnak jól a munkálatok a Petőfi parkban, a kivitelező meg is volt büntetve. Majd a főkertészi hivatal létesítése kapcsán megjegyezte, hogy az állami intézményekben létszámstop van érvényben, ezért nem lehet új tisztségeket létrehozni, és nem lehet új embereket felvenni, „de arra várok, hogy véget érjen a kampányidőszak és a választások, és remélem, hogy jövőre az RMDSZ kormányra kerül és a segítségünkre lesz abban, hogy felszámolják a létszámstopot” – tette hozzá. A vitába bekapcsolódott Samuel Milian, a Nagyváradi Helyi Rendőrség vezetője is, aki elárulta, hogy a Petőfi park felújításán dolgozó céget megbírságolták húsz fa indokolatlan kivágása miatt. Megjegyzendő, hogy néhány nappal ezelőtt, amikor olvasóink jelzése nyomán rákérdeztünk arra, hogy szabályszerűen történik-e a fák kivágása a Petőfi parkban, azt a választ kaptuk a polgármesteri hivataltól, hogy a vágások indokoltak voltak, és megvolt rájuk az engedélye a kivitelezőnek.

A tanácsülés végén felszólalt Diana Buhaș nagyváradi polgár is, aki a Rhédey-kert és a Bunyitay-liget (Brătianu park) felújítása kapcsán fejtette ki a véleményét, miszerint eurómilliókat költ el az önkormányzat fölösleges parkkorszerűsítésekre. Véleménye szerint a város régi parkjait nem korszerűsíteni meg átépíteni kell, hanem megfelelő módon karban tartani. Hozzátette, hogy a Bunyitay-ligetben tavat, hidat, öltözőket akarnak létrehozni, míg a Rhédey kertben tereket akarnak kialakítani, illetve porfirkővel akarják burkolni a sétányokat, amivel csak azt éri el az önkormányzat, hogy nem lehet majd ott rendesen biciklizni. Elmondta az is, hogy Románia más városaiban és külföldön is azt tapasztalta, hogy a régi parkokat nem modernizálják és nem alakítják át, hanem meghagyják azokat eredeti állapotukban. Diana Buhaș felszólalását síri csend követte, majd Camelia Dulca ülésvezető elnök berekesztette a tanácsülést.

Forrás: PMO

Késő bánat

Egyébként a polgárok tiltakozása immár elkésett, hiszen a nagyváradi önkormányzat gyakorlatilag az összes régi park felújítását megkezdte, illetve hamarosan megkezdi. Florin Birta a tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón el is mondta, hogy milyen stádiumban vannak ezek a beruházások. Öt park esetében – Bunyitay-liget, Nagyvásártér (December 1. park), Ezredévi emléktér (Libertății tér), December 22. park, vársánc – már meghirdették a tendert, jelenleg a beérkezett pályázatok elbírálása zajlik. Az év végéig aláírják a kivitelezési szerződést mind az öt zöldövezet felújítására, és jövő év tavaszán megkezdődnek a munkálatok. Megjegyezte, hogy október végére elkészül a Petőfi park felújítása, a jövő héten pedig a Püspökiben lévő Rectorului utcai park. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában