Visszaemlékezés

2 órája

Ökumenikus istentiszteleten emlékeztek az aradi vértanúkra

A felújítás alatt levő nagyvárad-olaszi templom helyett az idén a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében tartották az október 6-i ökumenikus istentiszteletet, a Nagysándor József emléktáblájának megkoszorúzását követően, vasárnap délután.

Ciucur Losonczi Antonius

Az ökumenikus istentiszteleten jelen volt Vargha Tamás, Magyarország honvédelmi minisztériumának miniszterhelyettese és Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke is.

Az egybegyűlteket Dénes István Lukács váradolaszi lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökhelyettese üdvözölte, aki az áhítatában Jeremiás síralmainak könyvéből olvasott fel egy igeverset. Arra hívta fel a figyelmet: a próféta az ő, illetve népének sorsát „vitte” Isten elé alázatos imádságban. Nem sajnálkozott fölöslegesen, sóhajtozott céltalanul, vagy panaszkodott parttalanul, s ezzel példát mutatott, hogyan lehet és kell cselekedni ha bajban vagyunk, ha vesztesség ér bennünket: személyes és közösségi vonatkozásban is a Teremtő Atyánkhoz kell fordulnunk bűnbánattal és önvizsgálatot tartva. Mert ő a mi szabadítónk, nála van a megoldás kulcsa, bármilyen szomorú kép is bontakozik ki előttünk. „Azt kívánom tehát: simuljunk meg szépen a gondoskodó Isten ölében, engedjünk, hogy magához öleljen bennünket, hogy részesüljünk az ő áldásából még ezen a szomorú gyásznapon is”, fogalmazott a KREK főjegyzője.

 

Mátyás Attila lutheránus lelkész a második korinthusi levélből idézve arról beszélt,  hogy az evangélikus egyházban ez a vasárnap az aratási hálaadás ünnepe, amikor megköszönik Istennek, hogy megadta a mi mindennapi kenyerünket és gondoskodott rólunk. Megjegyezte: nemrég olvasta, hogy Egyiptomban találtak egy régi cserépedényt, és a benne levő többezer éves búzaszem, amikor vízzel érintkezett, kicsírázott, úgymond élni kezdett. Ez is annak a bizonyítéka tehát, hogy Isten minden időnkben gondoskodik rólunk, magyarázta a tiszteletes. Hozzátette: érdekes módon a hálaadás ünnepe az idén egybeesett az aradi vértanúk kivégzésének gyásznapjával, és értük is hálát kell adnunk Istennek, hiszen a mi szabadságunkért is harcoltak. De nem csak Istennek tartozunk azért, mert megtartott bennünket, hanem tartozunk a jövőnek és a gyermeinknek is azzal, hogy mi is tesszük a dolgunkat és helyesen cselekszünk, jelentette ki a tiszteletes.

Aulich Lajos kivégzett tábornok utolsó szavait idézve a szolgálat fontosságát emelte ki a Szabó Ervin, a Barátok templomának plébánosa. Kifejtette, hogy a katolikus egyházban a ministrálni azt jelenti tulajdonképpen, hogy szolgálni, és a latin eredetű miniszter szó jelentése is az, hogy szolga. A tizenhárom aradi vértanú is a nemzet és haza ügyét szolgálta, és akkor lesz boldog napjainkban is egy társadalom, ha szolgálatként tekintünk az életünkre, nyomatékosította a tisztelendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában