Újabb fordulat

2024.05.31. 22:40

Németország engedélyezi Ukrajnának a fegyverei használatát oroszországi célpontok támadására

Berlin meghozta a döntését: engedélyezik Ukrajnának a német fegyverek használatát oroszországi célpontok támadására, csatlakozva több más NATO-tagállamhoz, amelyek enyhítették az Ukrajna számára adományozott katonai felszerelések felhasználásának korlátait. A hír akkor érkezett, amikor több NATO-tagállam, köztük az USA is hasonló bejelentést tett.

MW

Német katonai szállítójárművek egy észak-németországi hadgyakorlaton 2024 májusában

Forrás: DPA/AFP

Fotó: Jens Buttner

Azonban nem minden tagállam támogatja ezeket a lépéseket. Antonio Tajani olasz külügyminiszter kizárta mind az olasz csapatok Ukrajnába küldését, mind az olasz fegyverek oroszországi célpontok elleni használatát. „Lehetetlen, hogy Olaszország katonákat küldjön Ukrajnába, illetve hogy fegyvereinket Oroszországban használják” – mondta újságíróknak Prágában.

Tajani hangsúlyozta: 

Olaszország támogatja Ukrajnát, de az ország alkotmánya szerint lehetetlen engedélyezni fegyvereik oroszországi használatát és csapatok küldését Ukrajnába.

Mi nem harcolunk Oroszország ellen. Mi Ukrajnát védjük, és ez a kettő nem ugyanaz

– tette hozzá. 

Egy nappal azután, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezte Ukrajnának az amerikai lőszerek oroszországi felhasználását Harkiv védelmében, számos miniszter, köztük a holland, a finn és a lengyel külügyminiszter is kifejezték támogatásukat, mondván, hogy Ukrajnának abszolút joga van megvédeni magát az orosz földről érkező támadásoktól.

Az Ukrajnának nagyobb mozgásteret biztosító szövetségesi lépések az utóbbi hetekben egyre határozottabbakká váltak, miután Oroszország tüzérségi csapásokat mért Harkivra a saját területéről.

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában