Kockázatok

2 órája

Szijjártó Péter: létfontosságú a nemzetiségek és vallási közösségek békés egymás mellett élése (videó)

A tárcavezető az ENSZ Civilizációk Szövetségének (UNAOC) ülésén mondott beszédet.

MW

ENSZ Civilizációk Szövetségének (UNAOC) ülésén

Forrás: Facebbok / Szijjártó Péter

Létfontosságú a nemzetiségek és vallási közösségek békés egymás mellett élése, e tekintetben pedig a kisebbségi jogok igen fontosak, s ezért erre az ENSZ-nek is különös figyelmet kell fordítania - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Civilizációk Szövetségének (UNAOC) ülésén leszögezte, hogy a világban mintegy harminc helyen zajlik ma fegyveres konfliktus, erősödik a terrorfenyegetettség és az illegális migrációs hullámok is nagy kockázatot jelentenek.

Kiemelte, hogy a világszervezet ezen kezdeményezésének ezért különös jelentősége van napjainkban, hiszen létfontosságú biztosítani a nemzetiségek és vallási közösségek békés egymás mellett élését.

Rámutatott, hogy Magyarország büszke több mint ezeréves keresztény államiságára, és felelősséget is érez a nehéz helyzetben lévő keresztény közösségekért világszerte. Márpedig szavai szerint jelenleg a kereszténység a legüldözöttebb vallás a Földön, amit tanúsít, hogy ma körülbelül 365 millió keresztény él olyan helyen, ahol üldöztetésnek vagy terrorszervezetek támadásainak van kitéve.

A magyar kormány ezért felállított egy ügynökséget kifejezetten ezen közösségek támogatására, amely az utóbbi öt évben 368 programot hajtott végre 64 országban mintegy 110 millió dollár értékben. Ezzel kétmillió embert sikerült elérni, templomokat építettek újjá, kórházak, iskolák működését segítik, hogy egyetlen keresztény se kényszerüljön a lakóhelye elhagyására - tájékoztatott.

Szijjártó Péter a nemzetiségek és vallási közösségek békés együttélésére Magyarországot is jó példának nevezte.

„Budapest mindig jó példával szolgál, hiszen Közép-Európa legnagyobb katolikus katedrálisa és Európa egyik legnagyobb zsinagógája gyakorlatilag sétatávolságra vannak egymástól” – mutatott rá.

„Magyarországon a látogatóknak nem kell állig felfegyverzett biztonsági őrökkel szembesülniük a zsidó ünnepségeken vagy a zsinagógák környékén” – tette hozzá.

Illetve arra is kitért, hogy az izraeli futballválogatott Magyarországot választotta hazai pályának, amikor nem tudnak otthon játszani a biztonsági körülmények miatt. Ennek kapcsán arról is beszámolt, hogy az izraeli csapat befogadásához több nyugat-európai ország nem volt elég bátor.

Valamint élesen visszautasította, hogy mindennek ellenére bizonyos NGO-k és külügyminisztériumok jelentéseiben antiszemitizmussal vádolják Magyarországot.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy hazánk esetében az ország és a nemzet határai nem esnek egybe, a kormány ezért rendkívül érzékeny a kisebbségi jogokra.

Végezetül felkérte az ENSZ Civilizációk Szövetségét, hogy fordítson különös figyelmet erre a kérdésre, ugyanis ha a kisebbségi jogok helyzete nem kielégítő, az konfliktusokhoz vezethet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában