Ukrán válság

2024.10.12. 09:10

Kiderült, miért tarthat Zelenszkij a tűzszünettől

963. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Justin Lane

Ukrán dróntámadások Belgorod és Krasznodar régiókban

Egy ember meghalt, és 12-en megsebesültek, amikor ukrán drónok támadást intéztek az oroszországi Belgorod megyében és a Krasznodari határterületen szombat hajnalban. Eközben ukrán drónok Luhanszkban eltaláltak egy üzemanyagraktárat, ahol kigyulladt egy üzemanyagtartály.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod kormányzója a Telegramon azt mondta, hogy a régióban található Sebekino településen egy ember életét vesztette, 9-en pedig megsebesültek. Ugyancsak ukrán támadás következtében egy nő és két férfi megsebesült az Usztyinkát ért csapásban, mindhármukat kórházban ápolják, kettejük állapota súlyos.

Military mobility of Ukrainian soldiers continue in direction of Kharkiv
Ukrán katonák készítik elő és indítják el a rettegett „vámpír” drónokat
Fotó: Anadolu via AFP

Krasznodarban három házban és egy járműben okoztak kárt az ukrán drónok – erről Venjamin Kondratyev regionális kormányzó számolt be a Telegramon, hozzátéve, hogy személyi sérülés nem történt.

Az ukrán erők eltaláltak egy üzemanyagraktárat az Oroszország által bekebelezett kelet-ukrajnai luhanszki régióban szombat hajnalban. Ukrán állítás szerint részben innen látták el üzemanyaggal az orosz hadsereget.

A Rovenki városa közelében található üzemanyagraktárat már májusban is ukrán találat érte.

Orosz közlés szerint Ukrajna 10 drónnal támadta a létesítményt szombat hajnalban, közülük nyolcat lelőttek. A dróntámadásnak nincs halálos vagy sebesült áldozata. A tüzet késő délelőtt sikerült eloltani.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői szombatra virradóra 17 drónt lőttek le Krasznodar, 12-őt Kurszk, kettőt pedig Belgorod felett, és további 16-ot az Azovi-tenger partjainál.

Romániában a gyógyszertárakban maradtak a nukleáris incidens esetére beszerzett jódtabletták

Romániában a gyógyszertárakban maradt azoknak az ingyenes jódtablettáknak a túlnyomó többsége, amelyeket egy nukleáris incidens esetére szerzett be az ukrajnai háború első heteiben a bukaresti kormány – közölte szombaton a News.ro hírportál.

A lap az egészségügyi minisztériumtól megtudta: 2024. szeptember közepéig 915 ezer jódtablettát osztottak ki az előkészített 30 millióból, vagyis a jogosultak alig több mint három százaléka váltotta ki a közpénzekből beszerzett készítményt.

A News.ro Alexandru Rafila egészségügyi miniszter egy korábbi nyilatkozatára alapozva megállapította, hogy a kijelölt gyógyszertárakban 2022 júniusában elérhető vált tabletták kiosztása az utóbbi évben gyakorlatilag teljesen leállt, a tárcavezető ugyanis már tavaly októberben azt mondta, hogy (addig) mintegy egymillió tablettát váltottak ki, másik egymilliót pedig Moldovának adományoztak a készletből, amikor a szomszédos ország a bukaresti kormány segítségét kérte.

„Ez a lakosság értelmi szintje és hozzáállása a megelőzéshez, mert itt csak óvintézkedésről van szó. Senki nem kérte, hogy be is vegyék ezt a gyógyszert, csak azt, hogy tartsák otthon, mert ha nukleáris incidens következne be, akkor fontos, hogy kéznél legyen, és bevehessék azok, akiknek ez indokolt” – idézte a hírportál a miniszter által a Medika TV-nek adott tavalyi nyilatkozatot.

A News.ro szerint a patikákban maradt jódtabletták szavatossága 2028 márciusában jár le. A lap megtudta: 2022 márciusában, amikor – az ukrán atomerőművek körüli harcok hírére, illetve az orosz atomfegyverek bevetésétől tartva – az emberek pánikszerűen felvásárolták a gyógyszertárak jódtabletta-készleteit, nem az egészségügyi minisztérium írt ki közbeszerzést, hanem az állami tartalékalap vásárolta meg a jódtablettákat egy titkosított kormányhatározat alapján.

A 65 milligrammos kálium-jodid tablettákhoz a családorvosok által kiállítandó vény alapján, a 2500 kijelölt gyógyszertár valamelyikében ingyenesen juthatnak hozzá a 40 év alatti lakosok, de nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy a tablettákat csak nukleáris incidens esetén, kizárólag a hatóságok felszólítása alapján veszik be. A bukaresti egészségügyi minisztérium tájékoztató kampánya rámutatott: a jódtabletta csak az első nyolc órában segíthet a légkörbe került radioaktív jód megkötésének megakadályozásában, megelőzésszerű alkalmazása tehát értelmetlen és veszélyes is, mert pajzsmirigybetegséget okozhat.

Ezért félhet Zelenszkij a tűzszünettől

A nyugati támogatás, különösen az Amerikai Egyesült Államok és Németország részéről, késlekedett és nem volt elegendő, ezzel tovább bonyolítva az ukrán hadsereg helyzetét. Az energiahálózat összeomlása és a fűtés nélküli tél fenyegetése arra kényszeríti az embereket, hogy elhagyják az országot, Ukrajna jövője pedig egyre komorabb képet fest – írja Melik Kaylan a Forbes-ban megjelent véleménycikkében.

A nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakértő szerint egy olyan tűzszüneti javaslat, amelyben Oroszország ideiglenesen megtarthatja a megszállt területeket, míg Moszkva engedélyezi Ukrajna NATO-csatlakozását, első ránézésre kompromisszumnak tűnik

– olvasható a Magyar Nemzet szemléjében.

A katonai szövetség szabályai szerint ugyanakkor nem lehetséges olyan országok csatlakozása, amelyek konfliktusok részesei. Ez azt jelenti, hogy az Ukrajna NATO-tagságához vezető folyamat hosszú, miközben Oroszország továbbra is jelen lesz és befolyását növeli – fejti ki Kaylan.

A szakértő Örményország és Georgia korábbi példájából kiindulva arra számít, hogy Moszkva terve valahogy úgy néz ki, hogy Volodimir Zelenszkij kénytelen lesz ideiglenesen átadni a megszállt területeket a NATO-hoz való csatlakozás ígéretéért cserébe. Mire a NATO végrehajtja a csatlakozást, a hadsereg ultranacionalista elemei fellázadnak, és puccsot hajtanak végre az ukrán elnök ellen, amiért átengedte a megszállt területeket.

Robbanás történt egy csecsenföldi benzinkúton, többen meghaltak és megsebesültek

Négy ember – közöttük két gyermek – halt meg, másik öt pedig megsérült, amikor robbanás történt szombaton a kaukázusi Csecsenföld fővárosában, Groznijban egy üzemanyagtöltő állomáson – közölte az oroszországi régió katasztrófaelhárítási minisztériuma.

A hatóságok közlése szerint a benzinkúton egy üzemanyagtartály robbant fel. Tűz keletkezett, a lángok 900 négyzetméterre terjedtek ki. A tűz okának felderítésére folyik a vizsgálat – közölte a tárca.

Ramzan Kadirov csecsen elnök a Telegram üzenetküldő alkalmazásban közölte, hogy személyesen ellenőrzi a helyzetet. Hangsúlyozta, hogy a felelősöket bíróság elé állítják, de további részleteket nem közölt.

A Csecsen Köztársaság Nyomozó Bizottsága bejelentette, hogy bűnvádi eljárást indít a négy ember halála miatt.

A szomszédos Dagesztánban 2024 szeptemberében és 2023 augusztusában történt benzinkút-robbanásokban 13, illetve 35 ember halt meg.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában