Család, munka

4 órája

Koncz Zsófia: az elmúlt egy évben ötezer bölcsődei férőhely jött létre

Míg 2010-ben mindössze 32 500 bölcsődei férőhely volt az országban, mára ez 67 500-ra bővült – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára.

MW

Az új görögkatolikus bölcsőde alapkőletétele Szerencsen

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az elmúlt egy évben országosan mintegy ötezer bölcsődei férőhely jött létre – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szerencsen.

KONCZ Zsófia; KISS Attila; OROSZ Atanáz
Kiss Attila (Fidesz-KDNP) polgármester, Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Orosz Atanáz görögkatolikus püspök, Bialkó Mária, a Miskolci Egyházmegye Közfeladatellátó Intézményei Fenntartójának igazgatója és Csejoszki Szabolcs parókus elhelyezik az idõkapszulát a mintegy 390 milliós kormányzati támogatásból épülő új görögkatolikus bölcsõde alapkőletételén Szerencsen 2024. október 10-én
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Koncz Zsófia a görögkatolikus egyház mintegy 390 millió forintos kormányzati támogatásból épülő új bölcsődéjének alapkőletételén hangsúlyozta, a bölcsődei férőhelyek számának növelése kiemelten fontos a családok, így a kormány számára is.

A munka és a család közötti egyensúly megteremtése nagyon fontos ügy, ebben hihetetlen előrelépéseket tudtunk tenni az elmúlt időszakban: míg 2010-ben mindössze 32 500 bölcsődei férőhely volt az országban, mára ez 67 500-ra bővült, valamint folyamatosan zajlanak bölcsődei férőhelybővítések és bölcsődeépítések – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, ma már minden járásban működik bölcsőde és körülbelül 1200 település rendelkezik ilyen intézménnyel.

Kifejtette, a vármegyében tizennégy évvel ezelőtt huszonkét településen 1422 bölcsődei férőhely volt elérhető, mára ez adat 115 településre 3958 férőhelyre változott, valamint 550 új férőhely kialakítása van folyamatban.

Az egyházi fenntartású intézményeket említve Koncz Zsófia elmondta, 2010-ben az egész országban kilenc egyházi bölcsőde működött 215 férőhellyel, jelenleg pedig 220 intézményben 3233 férőhely áll a családok rendelkezésre.

 A vármegyében Miskolc, Felsőzsolca és Sajószentpéter után Szerencsen lesz ilyen intézmény, ami huszonhat gyermek ellátására lesz alkalmas, ami ezzel kiegészíti majd a városi bölcsőde négy csoportszobás, ötven férőhelyes szolgáltatását – tette hozzá.

A jövőre elkészülő, két csoportszobás bölcsődében hét új munkahely létesül majd – hangoztatta az államtitkár.

Az eseményen köszöntőt mondott, Kiss Attila, Szerencs Fidesz-KDNP-s polgármestere, áldást mondott Orosz Atanáz görögkatolikus megyéspüspök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában