Versenyképes járások program

2 órája

Navracsics Tibor: az önkormányzatok számíthatnak a kormányzat támogatására

Az önkormányzatok immár tizenhárom éve számíthatnak a kormányzat támogatására az előre nem látható természeti vagy más veszély miatti veszteségeik finanszírozásához – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Budapesten, az önkormányzati támogatások átadásán.

MW

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Navracsics Tibor ismertetése szerint most 41 önkormányzat kap összesen 400 millió forintnyi támogatást, és kilenc település részesül előlegben a nemrég levonult dunai árvíz miatti védekezésük költségeihez. Ezek az önkormányzatok összességében 245 millió forinthoz jutnak.

Az optimális az lenne, ha a kormány és az önkormányzatok közötti partnerség nem csak a bajban történő segítségnyújtásra korlátozódna - fogalmazott, hozzátéve: 

ezért indítják el januártól a Versenyképes járások programot.

Ez a program, szakítva az 1990-es évek óta érvényesülő fejlesztéspolitikai tendenciákkal, egy meghatározott minimumot garantál minden járás számára fejlesztési célokra

– hangoztatta Navracsics Tibor.

Ez a járások számára 250 millió, vármegyeszékhely-járások esetében pedig 500 millió forint fejlesztési forrást jelent

– tette hozzá.

A miniszter szerint így a járások háromnegyede és hat vármegyeszékhely most először kap olyan „stabil” forrást, ami az alapvető infrastruktúra fejlesztésénél, helyreállításánál, kiépítésénél nyújt segítséget.

A tárcavezető úgy látja, hogy az új szisztémában az iparűzési adó az egész járás fejlesztését szolgálja és erősíti majd a településközi kapcsolatokat. Ezen kívül hozzájárulhat a nagyvárosok és a környezetükben lévő kistelepülések közötti fejlettségi különbségek enyhítéséhez, a területi felzárkózáshoz, valamint az országon belüli területi egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában