Biztonság

2024.04.24. 16:27

Szlovákiában gyártott medvebiztos hulladéktárolókat vásárolt Tusnádfürdő önkormányzata

Forrás: Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatala

Agerpres

Szlovákiában gyártott és tesztelt medvebiztos hulladéktárolókat helyeznek ki májusban Tusnádfürdő különböző pontjaira - számolt be szerdán a Facebok-oldalán Butyka Zsolt polgármester.
Tájékoztatása szerint kukákat a WWF Románia Biztonság az embereknek - védelem a medvéknek elnevezésű kísérleti programjának keretében 57 ezer lejért vásárolta az önkormányzat.
A kísérleti program koordinátora, Imecs István biológus az AGERPRES-nek elmondta, hogy tavaly egy tusnádfürdői tudományos konferencián a szlovákiai Tátrai Nemzeti Park képviselője bemutatta a medvebiztos kukák több modelljét, amelyek már bizonyították hatékonyságukat. A szakember közlése szerint Szlovákiában már több száz ilyen hulladéktárolót helyeztek el a nemzeti parkban és a környező településeken.
Imecs István elmondta, hogy a tusnádfürdői önkormányzat egyelőre 16 különböző típusú medvebiztos kukát szerzett be, és tájékoztatni fogja a helyieket és a turistákat a helyes használatukról. 'Hozhatunk bármilyen típusú hulladéktárolót, ha a helyiek és a turisták nem megfelelően használják őket, (...) akkor nem számít, hogy mennyire medvebiztosak' - magyarázta. Hozzátette: ha a kísérleti program beválik, akkor az önkormányzat a város összes kukáját a Szlovákiában gyártott medvebiztos tárolókra cseréli.
A biológus emlékeztetett arra, hogy a tusnádfürdői önkormányzat 2016-ban is vásárolt néhány medvebiztos hulladéktárolót, de ezek nem bizonyultak hatékonynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában