INS

2024.06.07. 09:59

Lefelé módosította az INS a román gazdaság első negyedévi növekedésére vonatkozó becslését

Agerpres

A korábbi 0,5 százalékról 0,4 százalékra módosította az Országos Statisztikai Intézet (INS) a román gazdaság idei első negyedévi növekedésére vonatkozó becslését.
Az INS pénteken közölt előzetes adatai szerint 2023 első három hónapjához képest az idei első negyedévben a nyers adatok szerint 0,1 százalékkal, a szezonális és naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint pedig 1,8 százalékkal nőtt a román bruttó hazai termék (GDP). A múlt év utolsó negyedévéhez képest a szezonális és naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint 0,4 százalékkal emelkedett a GDP.
A szezonálisan kiigazított adatok szerint az első negyedévben a GDP folyó áron számított becsült értéke 416,318 milliárd lej volt, 0,4 százalékkal nagyobb a 2023 utolsó trimeszterében jegyzettnél és 1,8 százalékkal a tavalyi első negyedévinél.
A nyers adatok szerint az első negyedévi GDP folyó áron számított becsült értéke 339,404 milliárd lej volt, 0,1 százalékkal nagyobb, mint 2023 első három hónapjában.
A GDP növekedéséhez az információ és kommunikáció ágazata, a kulturális és szabadidős tevékenységek, valamint a háztartási cikkek javítása és egyéb szolgáltatások ágazata járult hozzá a legnagyobb mértékben. Ezzel szemben az ipar visszahúzta a gazdaság teljesítményét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában