Mezőgazdaság

2024.06.25. 09:28

Nincs megállapodás

Illusztráció

Agerpres

Románia ellenkezése és Szlovákia tartózkodása miatt az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei nem tudtak megállapodni az ágazat jövőjéről szóló következtetésekről - írja az EFE hírügynökség. 'Sajnos nem a vita előtt, hanem a vita közben derült ki, hogy a román delegáció nem tudja támogatni a szöveget' - jelentette ki a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői luxemburgi ülése utáni sajtótájékoztatóján David Clarinval belga agrárminiszter.
Közlése szerint Bukarest a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében történő közvetlen kifizetéseknél alkalmazott úgynevezett külső konvergencia mechanizmus miatt ellenzi a szöveget. A román delegáció nem értett egyet azzal, hogy az EU kevésbé tehetős, főként keleti tagállamai kevesebb közvetlen KAP-támogatásban részesülnek.
Mivel Szlovákia is tartózkodott, a következtetések szövegét nem fogadták el a miniszterek. 'Szlovákia is a külső konvergencia mechanizmus kivezetését szeretné' - magyarázta David Clarinval.
A belga miniszter kifejtette, hogy az uniós mezőgazdaság jövőjéről szóló következtetések tervezete kiemeli 'az ágazat kulcsszerepét az élelmezésbiztonság és a stratégiai önellátás szavatolásában'. Hozzátette: a tervezet elismeri, hogy a mezőgazdaság előtt számos kihívás áll, mint például az éghajlatváltozás, a geopolitikai feszültségek, a jövedelmezőség és az adminisztratív terhek. 'Ezzel a szöveggel az EU Tanácsának belga elnöksége kiszámíthatóbbá kívánta tenni a következő éveket a mezőgazdasági termelők számára' - nyilatkozta Clarinval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában