Szavazás

2024.06.08. 14:57

USR: A BEC engedélyezte további szavazólapok nyomtatását a választások napján

Agerpres

Péntek esti ülésén hozott határozatával a Központi Választási Iroda (BEC) engedélyezte további szavazólapok nyomtatását a választások napján - közölte szombaton a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).
A párt közleménye szerint a BEC "a Cătălin Predoiu vezette belügyminisztérium és több prefektus" kérésére, több mint hat órán át tartó ülésen fogadta el a határozatot, amely lehetővé teszi szavazólapok nyomtatását a választások napján. Az USR szerint a döntés sérti azt a törvényi előírást, amely szerint a szavazólapokat legkésőbb 10 nappal a választás előtt kell kinyomtatni, és számuk nem lehet nagyobb a választói névjegyzékben szereplők számának 110 százalékánál.
Az USR szerint a BEC határozata lehetővé teszi, hogy a szavazóhelyiségek egy választókerületen belül átadhassanak egymásnak szavazólapokat "egy átláthatatlan, a belügy és a prefektus által ellenőrzött eljárással".
Az ellenzéki párt elnöke megállapította, hogy a BEC határozata "szélesre tárja a kaput a választási csalások előtt", és "szembemegy az ország törvényeivel". Csak az autokratikus rezsimekre jellemző, hogy a hatalmon lévők kényük-kedvük szerint nyomtathatnak szavazólapokat a választások napján - idézték a közleményben Cătălin Drulát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában