Kampánycsend

2024.06.08. 06:45

Véget ért a választási kampány; a vasárnapi urnazárásig tilos a választói akaratot befolyásoló tevékenység

Agerpres

Szombaton reggel 7 órakor véget ért a választási kampány, a szavazásra jogosult romániaiakat az urnákhoz várják vasárnap, hogy megválasszák helyi önkormányzati képviselőiket és az ország európai parlamenti (EP-) képviselőit.
Az önkormányzati választáson 207.389 jelölt indul, az EP-képviselői helyekért 494-en szálltak versenybe pártlistákon vagy függetlenként.
Az elmúlt egy hónapban a jelöltek megpróbálták eljuttatni üzenetüket a választópolgárokhoz, többnyire választási plakátok és a választókkal való személyes találkozások révén.
A kampány lejártával az összes plakátot és egyéb választási anyagot el kell távolítani a szavazóhelyiségek épületéből. A Központi Választási Iroda (BEC) határozata szerint a kampányanyagok eltávolítását a szavazókörzeti választási iroda elnöke rendeli el, és a polgármester által erre kijelölt személyek hajtják végre a rendelet kiadásától számított két órán belül.
A kampánycsend idején, azaz június 8-án reggel 7 órától a vasárnapi urnazárásig tilos a választói akaratot befolyásoló tevékenység. A tiltás az ebben az időintervallumban zajló különféle rendezvények szervezőire és résztvevőire is érvényes.
A szavazókörzeti választási iroda elnöke a választások zavartalan lebonyolítását elősegítő intézkedéseket hozhat, hatásköre a szavazóhelyiségnek helyet adó épület 500 méteres körzetére terjed ki.
A választások napján, június 9-én reggel 7 órától a szavazás lezárultáig tilos alkoholt árusítani a szavazóhelyiségek 500 méteres körzetében.
A vasárnapi európai parlamenti és helyhatósági választásokon mintegy 20 ezer szavazóhelyiségben közel 19 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában