Közlemény

2024.07.18. 10:36

A nyers adatok szerint 1,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés az idei első öt hónapban

Fotó: Depositphotos

Agerpres

Idén január és május között a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan kiigazított adatok szerint 2,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene Romániában az előző év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
A nyers adatok szerint a karbantartási és javítási munkálatok volumene 2,2 százalékkal, a felújítási munkálatoké 1,9 százalékkal nőtt, az új építéseké azonban 2,6 százalékkal csökkent. Az épületek típusa szerint a lakóépületeknél 21,5 százalékos visszaesést jegyeztek, míg az ipari létesítményeknél 9,4 százalékos, a nem lakóépületeknél pedig 0,9 százalékos növekedést.
A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint az új építések volumene 4,8 százalékkal csökkent, miközben a felújítási munkálatoké 4,5 százalékkal, a karbantartási és javítási munkálatoké pedig 3,9 százalékkal gyarapodott a vizsgált időszakban az előző év azonos időszakához képest. Az épületek típusa szerint a lakóépületeknél 21,6 százalékos csökkenést regisztráltak, míg az ipari létesítményeknél 10,3, a nem lakóépületeknél 2,2 százalékos volt a növekedés.
Idén májusban 2023 ötödik hónapjához képest az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 2,9 százalékkal csökkent, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint azonban 1,7 százalékkal nőtt.
Idén áprilishoz viszonyítva májusban a nyers adatok szerint 0,5 százalékkal nőtt, a kiigazított adatok szerint 4,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene - közölte az INS.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában