Tervek

2024.07.19. 19:31

Ciolacu: A kormány intézkedéseket készít elő a zavartalan villamosenergia-szolgáltatásra

Illusztráció

Agerpres

A kormány azonnali és középtávú intézkedéseket tartalmazó tervet készít a polgárok és a gazdaság számára szükséges villamos energia minden körülmények között történő biztosítására - jelentette be a kormányfő az energiaparancsnokság pénteki ülése után.

A tárcaközi bizottság a kormánypalotában ült össze pénteken Marcel Ciolacu miniszterelnök vezetésével.

A kormány közleménye szerint a felelős intézmények és az energiatermelők, -elosztók és -szolgáltatók képviselői véglegesíteni fogják a tervet.

'Szorosabban együtt kell működnünk, és fel kell gyorsítanunk az országos disztribúciós hálózatba, valamint az új energiatermelési és energiatárolási kapacitásokba történő beruházásokat. A román állampolgároknak és vállalkozóknak nem szabad megérezniük a hőhullám hatásait. Közvetlenül részt fogok venni mindabban, amiért a kormány felelős - jogszabályi változások, a beruházások pénzügyi támogatása, párbeszéd az európai finanszírozókkal' - jelentette ki Ciolacu.

A kormány közleménye szerint az azonnali intézkedések közé tartozik a belföldi energiatermelés növelése, energiaforrástól függetlenül. Emellett egységes formátumot kell meghatározni a villamosenergia-mérési adatok továbbítására/közlésére az elosztók és a szállítók között annak érdekében, hogy világosabb képet kapjon az állam a fogyasztási és termelési igényekről, és egyensúlyt alakíthasson ki.

Ugyanakkor az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elemezni fogja az árképzési mechanizmust, hogy megvédje a végfelhasználókat a piaci ingadozásoktól.

Az ülésen arról is határoztak, hogy az elosztóknak közzé kell tenniük és folyamatosan frissíteniük kell honlapjukon a meghibásodások által érintett településeket/területeket, valamint a helyreállítások becsült idejét.

A középtávú intézkedések között van az energiaágazat valamennyi szegmensében a beruházások felgyorsítása.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a következő öt év létfontosságú az energiarendszer fejlesztése szempontjából, ezért közvetlenül részt fog venni a beruházási projektek szükséges finanszírozásának biztosításában.

Sebastian Burduja energiaügyi miniszter pedig kijelentette, hogy 15 év után Románia készen áll egy országos energiastratégia elfogadására, amely alapján az állam képes lesz megtervezni, rangsorolni és egymáshoz rendelni a nemzeti energiabiztonság garantálásához szükséges beruházásokat és projekteket a villamos energia és a földgáz versenyképes áron való biztosításához.

Emlékeztetett, hogy több évtizedes szünet után, az utóbbi évben a kormánynak sikerült 13,6 milliárd eurót leszerződnie vissza nem térítendő európai finanszírozás formájában az energetikai rendszerben történő beruházásokra.

'A jövő évtől kezdődően ezekkel a beruházásokkal több energiát és középtávon tisztességes árakat biztosítunk a lakosság és az üzleti szféra számára' - állította Burduja.

A kormány, az illetékes intézmények, a gyártók, a forgalmazók és a beszállítók képviselői közötti konzultációk folytatódnak - közölte még a kabinet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában