Emelés

2024.07.02. 07:48

Ciolacu: Mintegy 1,8 millió alkalmazottat érint a július elsejei minimálbér-emelés

Illusztráció

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Mintegy 1,8 millió alkalmazottat érint az országos bruttó minimálbér július elsejei megemelése 3300 lejről 3700 lejre, többségük a magánszférában dolgozik - írta hétfőn a Facebook-oldalán a miniszterelnök.
Bejegyzésében Marcel Ciolacu emlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt még csak 800 lej volt a bruttó minimálbér. Mára az összeg 363 százalékkal nagyobb, és ehhez szerinte nagyban hozzájárultak a szociáldemokrata kormányok. Emlékeztetett arra is, hogy a nettó minimálbér a tíz évvel ezelőtti 601 lejről 2363 lejre nőtt. 'Valóban, az árak is emelkedtek. Ám a statisztikai intézet adatai szerint az elmúlt évtizedben 53,26 százalékos volt a drágulás, így a nettó minimálbér inflációt meghaladó, 157 százalékos növekedése reálértékben is emelkedést jelent' - írta a kormányfő.
Ciolacu szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelenléte a kormányban szavatolja a romániai életszínvonal javulását. A júliusi elsejei minimálbér megemelése pedig lehetővé teszi az európai minimálbér január elsejei bevezetését Romániában, aminek az összege nem lehet majd kevesebb az országos bruttó átlagbér felénél. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában