Diplomácia

2024.07.24. 16:49

Ciolacu: Stabilitása és a kiszámíthatósága lehetőséget ad Romániának a sikeres diplomáciai fellépésre

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

A stabilitása és a kiszámíthatósága lehetőséget ad Romániának a sikeres diplomáciai fellépésre - jelentette ki szerdán Marcel Ciolacu miniszterelnök. A kormányfő a román diplomácia éves értekezletén tartott beszédet a Victoria-palotában.
Emlékeztetett arra, hogy az idei találkozó témája a diplomáciai fellépés egy instabil világban. 'A globális környezet valóban egyre instabilabb. Szeretném azonban kiemelni azt a lehetőséget, amelyet a mai stabil és kiszámítható Románia kínál a sikeres diplomáciai fellépéshez. Románia hisz a demokráciában és az értékekben, támogatja barátait és tiszteletben tartja partnerségeit, dinamikus gazdasággal és érett társadalommal rendelkezik, amely elutasítja a szélsőségeket' - jelentette ki.
A Románia szomszédságában folytatódó háború kapcsán a miniszterelnök megerősítette, hogy Bukarest határozottan kiáll Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása mellett, és töretlenül támogatja a Moldovai Köztársaságot.
Ciolacu üdvözölte a román diplomácia erőfeszítéseit a fekete-tengeri térség biztonságának megerősítésére, valamint a szövetségesek és partnerek támogatásának elnyerésére annak érdekében, hogy a Fekete-tenger a béke, a biztonság és az összekapcsolhatóság térségévé váljon.
A kormányfő a stabilitás egyik alapjának a biztonságot nevezte, hangsúlyozva, hogy Románia védelmének és biztonságának megerősítése fontos célkitűzés. Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az idei költségvetés a GDP 2,5 százalékát irányozza elő katonai kiadásokra. 'Erős, jól felszerelt hadseregre van szükségünk, amely képes megvédeni a román állam területi integritását és szuverenitását, és hozzájárul a NATO-n belüli kollektív védelem megerősítéséhez is' - fogalmazott a beszédében.
Kitért arra, hogy Románia európai célkitűzései változatlanok: Bukarest támogatja az EU bővítését, az egységes belső piac megerősítését, a közös kohéziós és agrárpolitika szerepének megőrzését, egy uniós Fekete-tenger-stratégia elfogadását, az EU védelmének és biztonságának megszilárdítását és 'nyilván' Románia teljes körű schengeni csatlakozását.
Ciolacu beszélt arról is, az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség továbbra is a román külpolitikai egyik alappillére. Reményét fejezte ki, hogy Románia hamarosan bekerül a Visa Waiver amerikai vízummentességi programba.
Megemlítette, hogy Románia különleges kapcsolatokat ápol Németországgal, Franciaországgal, Olaszországgal, Törökországgal és Lengyelországgal, emellett diverzifikálta a kapcsolatait a közel-keleti, latin-amerikai és az afrikai országokkal.
Végezetül azt is hangsúlyozta, hogy a külföldön élő románokra nagy figyelmet kell fordítani. 'A külföldön élő románoknak joguk van a legjobb külképviselethez és konzuli szolgáltatásokhoz (...). Csak így fogják jól képviselve és biztonságban érezni magukat' - jelentette ki Ciolacu a diplomaták éves értekezletén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában