Védelem

2024.07.24. 12:30

Két F-16-os vadászgép felügyelte Tulcea megye térségét a határ közelében zajló légi támadások miatt

Illusztráció

Agerpres

A védelmi minisztérium szerdán bejelentette, hogy a keddről szerdára virradóra két F-16-os vadászgép felügyelte Tulcea megye térségét, miután az ukrajnai célpontokat támadó orosz drónok Románia határát is megközelítették.
A közlemény szerint a minisztérium szigorította a nemzeti légtér ellenőrzését és felügyeletét Tulcea megye térségében. Hajnali 2.19-kor a román légierő két F-16-os repülőgépe szállt fel a 86-asz számú borceai légibázisról a légtér megfigyelésére. A két vadászgép 4.20 körül tért vissza a támaszpontra.
A minisztérium ugyanakkor elrendelte az esetleges orosz drónmaradványok felkutatását Plauru község környékén. Az akció még folyamatban van.
Hajnali 3 óra 45 perctől az összes érintett területen feloldották az óvintézkedéseket - tájékoztatott a tárca.
A védelmi minisztérium közölte azt is, hogy valós időben tájékoztatja a NATO-t az orosz támadások következményeiről, és állandó kapcsolatban áll a katonai szövetség illetékeseivel. "A helyzet függvényében a későbbiekben jelentkezünk majd részletekkel' - olvasható a közleményben.

Tulcea megye északi részének lakói szerda hajnalban RO-ALERT üzenetet kaptak, amelyben arra figyelmeztették őket, hogy az ukrán határ közelében 'tárgyak hullhatnak le a légtérből'.
A Tulcea megyei katasztrófavédelmi felügyelőség közlése szerint a katasztrófavédelmi főfelügyelőség éjjel 2 óra 20 perc körül adta ki a RO-ALERT figyelmeztetést, miután a Románia határait felügyelő védelmi erők 2 óra 10 perc körül több, a Tulcea megye északi része felé közeledő drónt észleltek.
A katasztrófavédelem leszögezte, hogy az üzenetet tájékoztató jelleggel adták ki a lakosságnak, a pánikot megelőzendő, és ismételten hangsúlyozta, hogy Oroszország támadásai nem romániai területek ellen irányulnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában