Módosítás

2024.07.08. 16:44

Rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kéri az USR a KRESZ-t módosító sürgősségi kormányrendelet kijavítására

Agerpres

Rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kéri a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a KRESZ-t módosító sürgősségi kormányrendelet kijavítására.
Hétfői közleményében az ellenzéki párt Cătălin Predoiu belügyminiszter azonnali leváltását és rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kéri. Mint hangsúlyozzák, a múlt héten elfogadott 2024/84-es sürgősségi kormányrendeletet ki kell javítani, jelenlegi formájában ugyanis "drogosokként" kezeli a cukorbetegség miatt kezelés alatt álló sofőröket, illetve azokat a járművezetőket, akik olyan gyakran használt gyógyszer bevétele után ültek volánhoz, mint a Paracetamol Parasinus vagy a Nurofen.
"Mielőtt kiadta ezt a visszaélésszerű és alkotmányellenes rendeletet, Predoiunak át kellett volna gondolnia, hogyan fogják alkalmazni. A Ciolacu-kormány felelőssége, hogy a tesztelési szabályok megváltoztatása előtt szerezze be a tesztek feldolgozásához szükséges felszereléseket, és biztosítsa a személyzetet ehhez a munkához" - áll a közleményben.
Emanuel Ungureanu képviselő hangsúlyozta, jómaga már tavaly novemberben felhívta a figyelmet, hogy a járművezetőkön végzett drogtesztek sok esetben fals pozitív eredményt adnak, aminek nyomán "bűnözőként kezel az állam tisztességes embereket, akik jogosítvány nélkül maradnak és büntetőeljárás indul ellenük".
Simona Spătaru USR-s szenátor szerint "Cătălin Predoiu miniszter kudarcot vallott a kábítószer elleni küzdelemben", és mivel nem képes szembeszállni a drogkereskedőkkel és a dílerekkel, "háborút indított" a sofőrök ellen.
Hozzátette, az vezetett a jelenlegi helyzethez, hogy a kormány átláthatatlan eljárással, nyilvános vita nélkül terjesztette elő a jogszabályt, amelyet csak rendkívüli ülésszak összehívása után javíthat ki a parlament. Simona Spătaru ugyanakkor kérte a Nép Ügyvédjétől, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon a vitatott sürgősségi rendeletet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában