Előrejelzés

2024.07.24. 10:53

Viharok várhatók csütörtök reggelig az ország nagy részében

Illusztráció

Agerpres

Csapadékra vonatkozó első- és másodfokú riasztásokat adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország háromnegyed részére.
A szakemberek szerint szerda déltől este 9 óráig fokozott légköri instabilitásra figyelmeztető másodfokú (narancssárga) riasztás lesz érvényben Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Prahova, Brassó, Hargita, Kovászna, Szeben, Argeş, Vâlcea, Dâmboviţa, Gorj, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Hunyad és Fehér megye egyes vidékein.
Az említett területeken felhőszakadások várhatók, a leeső csapadék mennyisége eléri a 30-40 litert, helyenként meghaladja az 50-70 litert négyzetméterenként.
Az ANM szerint ugyanakkor szerda délelőttől csütörtök délelőtt 10 óráig elsőfokú (sárga) viharriasztás van érvényben a hegyvidéken, Erdély legnagyobb részében, a Bánság déli részén, Olténiában, Máramarosban, Moldvában, Munténiában és Dobrudzsában.
Előbb a hegyvidéken válik fokozottá a légköri instabilitás, ami viharos szélben, zivatarokban, felhőszakadásokban, jégesőben nyilvánul meg. A rossz idő este felé és az éjszaka folyamán terjed ki a többi említett régióra. A leeső csapadék mennyisége 20-30 literre, helyenként 40 literre tehető négyzetméterenként, a szél rövid időszakokra 50-70 kilométeres sebességgel is fújhat óránként.
A meteorológusok szerint a fokozott légköri instabilitás a következő napokban is kitart az ország legnagyobb részében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában