Vizsgálat

2024.08.10. 13:27

FRISSÍTVE | Egy felnőtt férfi is jelentkezett rosszullétre panaszkodva az ügyeleten a Szebenjuharoson táborozók közül

Agerpres

Frissítés: 

A Szeben megyei közegészségügyi igazgatóság szombaton közölte, hogy egy 54 éves férfi is jelentkezett a kórház ügyeletén rosszullétre panaszkodva a péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor a szebenjuharosi (Păltiniş) szállodában táborozó gyerekeket bélgyulladás tüneteivel kórházba szállították.
Az igazgatóság szerint a férfi is a táborozó csoporthoz tartozott, és éjszaka 4 óra körül jelentkezett az ügyeleten a kezdődő bélgyulladásra utaló tünetekkel, de nem utalták be a kórházba, és tünetei is megszűntek idő közben.
'Az egészségügyi intézmény nem tájékoztatott minket erről az esetről. A járványügyi vizsgálat során értesültük róla ma (szombaton - szerk. megj.) a tábor tagjaitól' - szögezte le a DSP. Az igazgatóság szerint ugyanakkor minden érintett személy esetében múlófélben vannak a tünetek. A péntekről szombatra virradó éjszaka tizenhét, 8 és 14 év közötti gyermeket vittek be a nagyszebeni gyermekkórházba egy szebenjuharosi szállodából. Mindannyian hányingerre, hányásra, hasfájásra és hasmenésre panaszkodtak. Közülük 15-öt ki is engedtek a kórházból, miután állapotuk javult, kettőt pedig beutaltak a járványosztályra, mivel tüneteik valamivel súlyosabbak voltak. Egyikük, egy 11 éves gyermek, már jobban érzi magát, és a család kérésére a nap folyamán hazaengedik.

*

Bélgyulladás tüneteivel szállítottak kórházba péntek este egy szebenjuharosi (Păltiniş) szállodából 15 gyermeket - tájékoztatott a Szeben megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) szóvivője.
Andreea Ştefan elmondta, miután a mentőorvosok a helyszínen felmérték a táborozó gyerekek egészségi állapotát, közülük 15-öt (8-14 évesek) a nagyszebeni gyermekkórház sürgősségi osztályára szállítottak. A szóvivő szerint a hatóságok úgynevezett vörös beavatkozási tervet rendeltek el az ügyben péntek este, amikor értesültek, hogy a szállodában elszállásolt több gyermek rosszul lett; amit később, a gyerekek kórházba szállítása után, feloldottak.
A nagyszebeni gyermekkórház szóvivője, Ioana Mătăcuţă az AGERPRES-nek szombaton elmondta, hogy az intézménybe heveny bélgyulladás tüneteivel (hányás, hányinger, hasmenés) bevitt gyerekeknél a betegség lefolyása nem volt súlyos, 13-at közülük az éjszaka folyamán kiengedtek a kórházból, a másik kettőt pedig a fertőző betegségek osztályán kezelik.
A 15 gyermek Bukarestből és Mehedinţi megyéből érkezett szerdán a szebenjuharosi hotelbe. A katasztrófavédelmi felügyelőség szerint közel 150 gyermek volt a táborban.
A megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) járványügyi vizsgálatot indított a szállodában, mivel ételmérgezés gyanúja merült fel.
A DSP szerint a gyerekek egy részénél már a pénteki reggeli után jelentkeztek a tünetek, a többieknél az ebéd elfogyasztása után jelentkezett a rosszullét. A gyerekek menüjében tejtermékek, péksütemények, felvágottak, zöldségek, laska és disznó- illetve csirkehús szerepeltek.
Horaţiu Cojocaru, a DSP igazgatója az AGERPRES-nek szombaton elmondta, miután péntek este 10 óra körül értesítették őket, két csapatot küldtek ki - egyet a kórházhoz, egyet pedig a szállodába. A felügyelők mintákat vettek a szálloda által felszolgált ételekből, a vízből, a konyha és az ebédlő felületeiről, az ételek elkészítésében és felszolgálásában részt vevő személyzettől és a hotel medencéjéből is. A kórházba szállított 15 gyerektől szintén biológiai mintákat vettek a DSP felügyelői.
A mintákat még az éjszaka folyamán a DSP laboratóriumába vitték elemzésre - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy később be fognak számolni az eredményekről is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában