Zsarolóvírus

2024.08.26. 09:55

Kibertámadás érte a temesvári polgármesteri hivatal szervereit

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

Kibertámadás érte szombat hajnalban a temesvári polgármesteri hivatal és egyes alárendelt intézményeinek szervereit, több online szolgáltatást emiatt felfüggesztettek - számolt be hétfőn a városháza sajtóosztálya. A tájékoztatás szerint a zsarolóvírusos támadás célja a hivatal informatikai rendszerének leállítása volt. 'A temesvári városháza (...) nem enged az ilyen zsarolásoknak' - olvasható a közleményben.
A kiberbiztonsági incidenst a digitális biztonsági rendszer észlelte. A polgármesteri hivatal mellett támadás érte az adóügyi igazgatóság és a helyi rendőrség szervereit is. A városháza szakemberei az önkormányzat által megbízott cégek segítségével részben kivédték a támadást, így nem sérült a teljes informatikai rendszer. Nincsenek arra utaló jelek, hogy a támadók személyes adatokat szereztek volna meg az érintett szerverekről - részletezte a közlemény. A polgármesteri hivatal azonnal jelentette az incidenst a hatóságoknak. A támadást az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság szakértői vizsgálják.
Jelenleg a városháza összes online szolgáltatása működik, az adóügyi igazgatóság azonban ideiglenesen felfüggesztette a helyi adók kifizetését. A helyi rendőrség átmenetileg felfüggesztette az online panaszok kezelését, de az intézmény diszpécserszolgálata továbbra is fogadja a telefonos lakossági bejelentéseket. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában