Elégedetlenség

2024.09.16. 10:43

A fővárosban tüntetnek ma a fogyatékkal élő nyugdíjasok

Fotó: CNDR

Agerpres

A bukaresi Victoriei téren tüntetnek ma 10 és 14 óra között a fogyatékkal élő nyugdíjasok. A Fogyatékkal Élők Országos Tanácsának elnöke, Daniela Tontsch szerint a tüntetésre az egész országból várnak résztvevőket, akiknek az elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a nyugdíjak újraszámolásával 40-80 százalékkal csökkent a juttatásuk.
A szervezet elnöke szerint a kormány következetlen az intézkedésekben és kommunikációban is. Tontsch emlékeztetett, a miniszterelnök arról biztosította az új szabályozással elégedetleneket, hogy egy új törvénnyel felszámolják az őket ért méltánytalanságokat. A munkaügyi minisztériumban létre is hoztak egy munkacsoportot, pénteken azonban a szaktárca egy törvénymódosító javaslat tervezetét küldte el nekik, amely a fogyatékkal élők jogait szabályozó 2006/448-as törvényt módosítaná. A fogyatékkal élők ezzel nem értenek egyet, mert míg a nyugdíjtörvény egy megszerzett jogról rendelkezik, "a 448-as törvény egy teljesen más jogszabály". "Nem fogadhatjuk el, hogy egy megszerzett jog helyét átvegye egy szociális segély" - magyarázta. A Fogyatékkal Élők Országos Tanácsa szerint a javasolt törvénymódosítás tulajdonképpen eltörli a fogyatékkal élők csökkentett járulékfizetési időszakának elismerését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában