Projekt

11 órája

A kortárs irodalmat támogató programot indít az RMDSZ

A kortárs erdélyi magyar irodalmat támogató programot indít a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a magyar kormány anyagi segítségével, amely a szerzők műveinek idegen nyelven való megjelentetését is elősegíti – írta az MTI-hez küldött keddi közleményében a szövetség sajtóirodája Karácsonyi Zsolt, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke bejelentése alapján.

A közlemény szerint a szeptemberben induló és 2025 februárjában záruló átfogó program egyik fontos eleme a kortárs magyar, életvitelszerűen Erdélyben élő írók és műveik népszerűsítése a médiában. A kolozsvári székhelyű Maszol.ro hírportálon 25 erdélyi szerzővel készülnek podcastek, és az Erdélyi Magyar Televízió számos irodalmi műsorban mutat be erdélyi szerzőkről készült anyagokat – írták. 
Szeptemberben indul a Vidékek, irodalmak programsorozat is, amelynek célja, hogy a kortárs erdélyi magyar szerzők szórványbeli településekre és vidékre is eljussanak, felolvasóesteket tartsanak. A rendezvénysorozat keretében mintegy száz irodalmi eseményt tartanak szeptembertől februárig. Az átfogó projekt része a kortárs erdélyi szerzők idegen nyelven történő megjelentetését támogató program is – írták. Emlékeztetettek, hogy az irodalomtámogatási és -népszerűsítési program részeként márciusban az irodalmi folyóiratok támogatása is elkezdődött. Létrehozták továbbá a Senior Irodalmi Ösztöndíjprogramot a 40 év fölötti alkotók támogatására, amelynek keretében évente hét szerzőnek nyújtanak anyagi segítséget. A magyar kormány nemzetpolitikai államtitkárságának támogatásával megvalósuló program kezdeményezője az RMDSZ, lebonyolítója az Iskola Alapítvány – áll a közleményben.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában