Elégedetlenség

3 órája

A Neptun Deep beruházás helyszínén tüntettek a Greenpeace Románia aktivistái

Fotó: OMV PETROM

Agerpres

A fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező kitermelése ellen tiltakoztak vasárnap a projekt helyszínén, a Tuzla-Podişor gázvezeték végénél a Greenpeace Románia aktivistái, követelve a beruházás azonnali leállítását.
Az akcióról beszámoló hétfői közleményében a környezetvédő szervezet megállapította: miközben Románia még mindig a pusztító árvizek következményeit nyögi, a hatóságok és a kormány zöld utat adnak egy hatalmas fosszilistüzelőanyag-beruházásnak, amely szerintük gyorsítaná a klímaváltozást. "Tekintettel a többszörös kockázatokra és problémákra, a Greenpeace Románia a fekete-tengeri gázkitermelési terv azonnali leállítására szólít fel" - írták.
A közlemény szerint a román hatóságok szemet hunytak a beruházás engedélyezési eljárásának jogszerűtlensége fölött. A környezetvédő aktivisták úgy vélik: komoly kérdéseket vet fel az engedélyezési eljárás objektivitásával és az érintett intézményekkel kapcsolatban, hogy a Neptun Deep szárazföldi földgázvezetékének megépítése még a beruházás beindításához szükséges összes engedély megszerzése előtt megkezdődött.
"Itt kezdődik a Fekete-tenger helyrehozhatatlan pusztulása, és azért vagyunk itt, hogy újabb vészharangokat kongassunk ezzel a mérgező beruházással kapcsolatban, amely nemcsak a fosszilis tüzelőanyagok korszakába zár minket, hanem veszélyezteti a környezetet és az egészségünket is" - idézte Alin Tănasét, a Greenpeace Románia kampánykoordinátorát a közlemény.
A szervezet szerint a Neptun Deep tengeri infrastruktúrája két Natura 2000 területet érint. Ezenkívül a 300 km hosszú Tuzla-Podişor szárazföldi gázvezeték nyolc Natura 2000 területen halad át.
Eddig a Greenpeace Románia az OMV Petrom és a Romgaz vállalatot, a tuzlai önkormányzatot és más állami intézményeket is beperelte az engedélyezési eljárások szabálytalanságai és a Fekete-tengerbe kerülő mérgező anyagokra vonatkozó kulcsfontosságú adatok átláthatóságának hiánya miatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában