Felszólítás

2024.09.17. 15:33

A nyugdíjuk újraszámolásának helyességében kételkedő nyugdíjasok forduljanak bírósághoz

Fotó: news.ro

Agerpres

Cristian Seidler képviselő arra biztatta mai felszólalásában a nyugdíjasokat, hogy amennyiben úgy vélik, hogy hiba történt a nyugdíjuk újraszámolásakor, 45 napon belül forduljanak bírósághoz.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője úgy vélekedett, hogy az új nyugdíjtörvény új egyenlőtlenségeket eredményezett az állami nyugdíjrendszerben, főleg a fogyatékkal élőket és a nehéz körülmények között dolgozókat érte méltánytalanság.
Seidler arra hívta fel a figyelmet, hogy az újraszámolt nyugdíjról szóló határozat a kézhezvétele után 45 napon belül támadható meg bírósági úton, ezt követően hatályba lép, akkor is, ha az érintett még választ vár a nyugdíjpénztártól az ügyben. Ezért azt tanácsolja, hogy azok a nyugdíjasok, akiknek "komoly kétségeik" vannak a nyugdíjuk újraszámolásának helyességéről, még a 45 napos határidőn belül forduljanak bírósághoz. Utólag már minden újraszámolási kérelem hiábavalóvá válik - figyelmeztetett a politikus.
Frakciótársa, Oana Murariu hozzáfűzte, hogy ezekben az esetekben a nyugdíjasnak nem kell bírósági bélyegilletéket fizetnie. Ugyanakkor ha a bírósághoz forduló nyugdíjas családjában a fejenkénti nettó jövedelem alacsonyabb 925 lejnél, kérheti a lakóhelye szerinti ügyvédi kamarától, hogy az állam által fizetett ügyvédet rendeljen ki számára. Ha családtagonként 1850 lej a család nettó jövedelme, akkor az ügyvédre fordítandó költség felét fedezi az állam a hatályos törvény szerint. Az egy főre eső családi jövedelmet a rezsiköltségek és a gyógyszerköltségek levonása után kell kiszámolni, így sokan tartozhatnak a kedvezményezettek kategóriájába - hívta fel a figyelmet Murariu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában