Óvintézkedések

19 órája

Fertőzésgóc alakult ki több váradi tanintézményben

Három gyomorbélhurutos (gasztroenteritisz) fertőzésgócot azonosítottak Bihar megye három oktatási intézményében. A betegeknél norovírus-fertőzést igazoltak, tudatja közleményében a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP).

Illusztráció

BN-összeállítás

A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A hirtelen jelentkező panaszok többnyire néhány nap alatt, maradandó károsodás nélkül lecsengenek. A legtöbb norovírus-fertőzés a téli hónapokban, november és március között lép fel. Különösen a kisgyermekekre és csecsemőkre, valamint az idősekre, illetve a gyenge immunrendszerű emberekre jelent veszélyt a fertőzés. A betegség nagyon ragályos, könnyen terjed emberről emberre, főleg nagyobb közösségekben, mint óvodákban, iskolákban. A vírusok megtalálhatók a fertőzött ember székletében és hányadékában, ahonnan többnyire a kezek vagy tárgyak közvetítésével jutnak be a szájüregbe (feko-orális úton). Ezenfelül fertőzés úgy is kialakulhat, ha valaki belélegzi (akár száján, akár orrán keresztül) a fertőzött ember hányadékából az apró nedvességcseppek útján levegőbe került vírusokat. A lappangási időszak nagyon rövid, a megfertőződés és az első tünetek jelentkezésééig eltelhet néhány, vagy 12–48 óra. A tünetek között szerepel a hirtelen hányinger, többszöri hányás, ami kiszáradáshoz vezethet, hasmenés, hasi fájdalmak vagy görcsök, hőemelkedés vagy közepes láz, fáradtság, étvágytalanság, álmosság, továbbá felléphet szédülés, fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak. Az esetek harmada tünetmentes. Kisgyermekek, veszélyeztetett felnőttek vagy komplikációk esetén orvosi vizsgálat szükséges. 

A vírus terjedésének megakadályozásáért a DSP arra kéri a lakosságot, hogy tartsák be a szükséges óvintézkedéseket, fontos a gyakori kézmosás. Az óvodai, iskolai közösségekben a következő megelőzési intézkedéseket kell hozni: a beteg gyerekek kiszűrése, helyes kézhigiénia, egyszer használatos papírtörlő használata, ha nem lehetséges a kézmosás, akkor kézfertőtlenítő használata, a helyiségek megfelelő fertőtlenítése, szellőztetés, a gyakran használt közös helyiségek és a mellékhelyiségek rendszeres takarítása és fertőtlenítése, az esetleges hányás feltakarításakor kesztyű és maszk használata, a tüneteket mutató gyerekek elkülönítése. Fertőzésgóc (egy közösségen belül három beteg) kialakulásakor a DSP lép közbe a betegség terjedésének megakadályozásáért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában