Közlemény

2 órája

A PSD nem támogatatja a tervezetet, amelyik lehetővé teszi az államfő indulását a választásokon

Fotó: Agerpres

Agerpres

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos vezető testülete (BPN) ma egyöntetűen megszavazta, hogy nem támogatják a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) azt a törvénytervezetét, amelyik lehetővé tenné Klaus Iohannis államfő indulását a parlamenti választásokon.
Erről Lucian Romaşcanu, a PSD szóvivője számolt be a sajtónak. "Mégis csak 2024-et írunk, ne, kellene egy törvényt egyetlen személynek dedikálni" - magyarázta a döntés hátterét a párt székházánál nyilatkozó politikus.
A PNL ma felkérte a Központi Választási Irodát (BEC), hogy foglaljon állást arról a törvénymódosító tervezetről, amelyik lehetővé tenné Klaus Iohannis államfő indulását a parlamenti választásokon.
A párt közleménye szerint a Törvényhozói Tanács véleménye miatt fordultak a BEC-hez. Előbbi testület ugyanis a múlt héten megállapította: nincs szükség törvénymódosításra ahhoz, hogy az államfő valamelyik párt, politikai szövetség vagy választási szövetség listáján induljon a parlamenti választásokon.
A PNL ma közölte azt is, hogy addig nem javasolja a törvénytervezet napirendre tűzését a szenátus házbizottságában, amíg a BEC nem közli a jogszabályjavaslattal kapcsolatos álláspontját.
Két liberális politikus, Daniel Fenechiu és Gabriel Andronache szerdán nyújtott be törvénytervezetet arról, hogy Románia elnöke a mandátuma utolsó három hónapjában független jelöltként indulhat valamely párt, politikai szövetség vagy választási szövetség listáján a parlamenti választásokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában