Törvénytervezet

2 órája

A PSD vezetősége ma vitatja meg a tervezetet, amelyik lehetővé teszi az államfő indulását a parlamenti választásokon

Fotó: presidency.ro

Agerpres

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos vezető testülete (BPN) ma megvitatja a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) azt a törvénytervezetét, amelyik lehetővé teszi Klaus Iohannis államfő indulását a parlamenti választásokon.
A PSD közleménye szerint a törvénymódosítás megvitatása mellett az ülésen a szociáldemokrata vezetésű önkormányzatok árvízvédelmi intézkedései és a választási előkészületetek szerepelnek napirenden.
Marcel Ciolacu pártelnök-kormányfő csütörtökön jelentette be, hogy a PSD a mai vezetőségi ülésén vitatja meg azt a jogszabályjavaslatot, amelyik lehetővé teszi Klaus Iohannis államfő indulását a parlamenti választásokon.
Később, szombaton Ciolacu azt nyilatkozta: a Törvényhozói Tanács eddigi észrevételei alapján úgy tűnik: nincs szükség jogszabálymódosításra ahhoz, hogy Klaus Iohannis államelnök indulhasson a parlamenti választásokon. Hozzátette: megbízták a PSD szakértőit is, hogy elemezzék ezt a kérdést.
Nicolae Ciucă, PNL elnöke szombaton erre úgy reagált: nem hiszi, hogy a Klaus Iohannis indulását a parlamenti választásokon lehetővé tevő PNL-tervezetet előterjesztették volna, ha nem lett volna szükséges törvénymódosításra, de ellenőrizni fogja ezt.
A PNL parlamenti frakcióinak két tagja, Daniel Fenechiu és Gabriel Andronache szerdán törvénytervezetet nyújtott be arról, hogy Románia elnöke a mandátuma utolsó három hónapjában független jelöltként indulhat valamely párt, politikai szövetség vagy választási szövetség listáján a parlamenti választásokon. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában