Parlamenti választások

2024.09.17. 10:04

BEC: a választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok nem szavazhatnak mozgóurnával

Illusztráció

Agerpres

A parlamenti választások Központi Választási Irodája (BEC) hétfőn határozatot fogadott el a mozgóurnás szavazás jogának gyakorlásáról. A határozat értelmében az a választópolgár, aki objektív okok - orvosi dokumentummal igazolt betegség vagy fogyatékosság miatt - nem tud elmenni szavazni a szavazóhelyiségbe, mozgóurnát kérhet. Ez azonban csak a belföldön tartózkodó választópolgárokra érvényes. „A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok nem gyakorolhatják szavazati jogukat mozgóurna segítségével” - szögezi le határozatában a BEC. 
A belföldön szavazók a választások előtti napon 18 és 20 óra között kérvényezhetnek mozgóurnát a legközelebbi szavazóhelyiségnél. Kivételes esetekben a mozgóurnát a megyei választási irodánál is igényelni lehet legkésőbb 2024. november 29-én 17 óráig, akár e-mailben is.
A kérést a mozgóurnát igénylő választópolgár által megbízott személyek is benyújthatják. A kérésnek tartalmaznia kell a választópolgár nevét, személyi számát, a személyi igazolványa számát, az igazolványon feltüntetett lakcímet, illetve azt a címet, ahová az urnát kérik, illetve a telefonszámát. Az igénylő által aláírt kérést dátumozni kell, és csatolni hozzá a betegséget vagy a mozgásképtelenséget igazoló orvosi dokumentumot. Az orvosi igazolást nem kell kötelező módon az igénylő személy háziorvosának kiállítania.

A választási iroda hétfőn arról is döntött, hogy a jelölési dossziék választókerületi iktatásához legkésőbb szeptember 30-ig be kell nyújtani a BEC-hez az országos választói névjegyzékben szereplő választópolgárok legalább 0,5 százalékának megfelelő számú támogató aláírások listáját. A választási iroda közleményében azzal indokolta ezt a döntést, hogy a hatályos törvények nem rögzítik a támogatói lista benyújtásának határidejét. A BEC a lista átvételéről igazolást állít ki, és ennek alapján lehet iktatni a választókerületekben a jelölési dossziékat. A BEC emlékeztetett arra, hogy a támogatói listák ellenőrzése körülbelül 4 órát vesz igénybe, és a pártok túlnyomó többsége általában az utolsó napokra hagyja a jelölési dossziék benyújtását. 
A parlamenti választások menetrendje szerint a pártoknak legkésőbb október 2-ig kell benyújtaniuk a külföldi lakóhelyű vagy tartózkodási helyű román állampolgárok számára fenntartott választókerülethez a jelöltlistákat; a nemzeti kisebbségek szervezeteinek valamennyi választókerületben szintén október 2-ig kell benyújtaniuk a jelöltlistáikat.
A pártoknak, politikai szövetségeknek és választási szövetségeknek legkésőbb október 17-ig kell benyújtaniuk a jelöltlistákat a belföldi választókerületeknek, és ugyanez a határideje a független jelöltek regisztrálásának is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában