Nyugdíj

2024.09.14. 10:16

Ciolacu: a nehéz munkakörülmények között dolgozó személyek nyugdíja sem csökken az újraszámolás után

A nehéz vagy különleges munkakörülmények között dolgozó személyek nyugdíja sem csökken az újraszámolás után - közölte a bányászok képviselőivel tartott pénteki találkozója után a Facebook-oldalán Marcel Ciolacu.

Forrás: Freepik

Agerpres

A kormányfő bejegyzésében emlékeztetett: még azoknak a nyugdíjasoknak sem csökkent a járandósága, akiknek önhibájukon kívül szeptember előtt magasabb nyugdíjuk volt, mint az ugyanakkora járulékot befizető és azonos munkakörülmények között dolgozó személyeknek. "A híresztelésekkel ellentétben csak a nyugdíjasok 4,4 százaléka van ebben a helyzetben" – írta Ciolacu. Szerinte ez azért lehetséges, mert a kormánynak sikerült meggyőznie az Európai Bizottságot arról, hogy nem tisztességes és nem is alkotmányos korlátozni a nehéz munkakörülmények között dolgozó nyugdíjasok jogait.

A miniszterelnök rámutatott: az új nyugdíjtörvény a korábbi jogszabályhoz hasonlón teljes szolgálati időnek ismeri el a nehéz vagy különleges munkakörülmények között dolgozók rövidebb járulékfizetési időszakát, és plusz nyugdíjpontban részesíti ezeket a kategóriákat. Hozzátette: a kormány a továbbiakban egyeztet majd az Európai Bizottsággal e munkavállalói kategóriák nyugdíjba vonuláshoz szükséges szolgálati időről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában