Készültség

6 órája

Fechet: a Duna vízhozama a hónap vége felé tetőzhet

Fotó: Apele Romane/Facebook

Agerpres

A Duna vízhozama valószínűleg szeptember vége felé fog tetőzni, a hatóságok pedig készültségben vannak és figyelemmel kísérik a helyzetet, miután a hidrológusok árvízveszélyre figyelmeztettek a folyam romániai szakaszán - jelentette ki ma a környezetvédelmi miniszter.
"Kétségkívül készültségben vagyunk. Kollégáim szinte naponta üléseznek ebben az ügyben. A Duna vízhozama valószínűleg e hónap végén, 28-án vagy 29-én fog tetőzni, a csapadéktól, illetve attól függően, hogy mi történik a folyam felső folyásán" - nyilatkozta Mircea Fechet.
A miniszter emlékeztetett a 2006-os történelmi rekordra, amikor a Duna vízhozama Románia határánál, Baziaşnál 15.800 köbméter volt másodpercenként, és hangsúlyozta, hogy a jelenleg előrejelzett szekundumonként 9500-9800 köbméteres vízhozam nem kellene hogy gondot okozzon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a román hatóságok nem állnak teljes készenlétben - tette hozzá.
Fechet szerint a helyzetet folyamatos megfigyelés alatt tartja a környezetvédelmi tárca a vízügyi igazgatóság, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) és az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szakembereivel közösen.
Megjegyezte ugyanakkor, hogy a meteorológusok által kiadott elsőfokú (sárga) riasztás nem jelent feltétlenül veszélyhelyzetet.
Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerdán közölte, hogy a Duna vízhozama az országhatárnál, Baziaşnál jelentősen megnő a következő napokban, elérve akár a 8000 köbmétert másodpercenként, ami jóval meghaladja a szeptemberi sokéves átlagot.
A hidrológusok szerint a Duna vízhozamának szeptemberi sokéves átlaga 3800 köbméter másodpercenként, ehhez képest a következő napokban folyamatosan nőni fog a folyam vízhozama, és szeptember 24-én reggel 7 órakor akár a 8000 köbmétert is eléri másodpercenként Vaskapu alatt.
Az intézet szerint eközben az ország folyóvizeinek átlaghozama általában csökkeni fog a következő időszakban. Kivételt képeznek ez alól a Románia keleti részének nagy folyói, amelyek középső és alsó folyásain ezen a héten még nő a vízhozam. A déli és délkeleti országrész folyóvizein a vízhozam stagnálni fog.
A Hidroelectrica képviselői jelezték, hogy a Dunán lévő Vaskapu vízerőmű készen áll a folyó vízgyűjtő területén az esőzések következtében kialakuló áradások kezelésére és átvezetésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában