Eredmények

7 órája

Felmérés: 69 százalékos részvétel mellett Geoană és Ciolacu szerezné meg az első két helyet az első fordulóban

Fotó: Shutterstock

Agerpres

Az elnökválasztás első fordulójában 69 százalékos részvétel mellett Mircea Geoană és Marcel Ciolacu szerezné meg az első két helyet 20 százalék feletti támogatottsággal - derül ki az INSCOP Research felmérésének ma közzétett eredményeiből.
Arra a kérdésre, hogy a részvételi szándékuktól függetlenül kire szavaznának, ha az elnökválasztás első fordulóját vasárnap tartanák, a válaszadók 21,4 százaléka Mircea Geoanát (független), 20,3 százaléka Marcel Ciolacut (PSD), 14,2 százaléka Elena Lasconit (USR), 13,6 százaléka Diana Şoşoacát (SOS Románia), 12 százalék George Simiont (AUR), 7,1 százalék Nicolae Ciucát (PNL), 4,7 százaléka Cristian Diaconescut (független), 3,7 százalék Kelemen Hunort (RMDSZ), 1,9 százalék Cristian Terheşt (Román Nemzeti Konzervatív Párt) jelölte meg, míg Ana Birchall (független) 0,7 százalékot kapna.
A választani tudó biztos szavazók körében Mircea Geoană támogatottsága 20,8, Marcel Ciolacué 20,5, Elena Lasconié 16, Diana Şoşoacáé 12,5, George Simioné 12,4, Nicolae Ciucáé 5,6, Cristian Diaconescué 4,5, Kelemen Hunoré 3,6, Cristian Terheşé 2, Ana Birchallé 0,9 százalékos, más jelöltre 1,2 százalék szavazna.
Az adatokat ismertető közleményében az INSCOP idézte Remus Ştefureac igazgatót, aki szerint a jelöltek nagy száma a választói preferenciák széttöredezettségéhez vezetett. A szakember szerint a független jelöltek jelenléte új helyzetet teremtett a romániai demokráciában, és lehetséges, hogy a 25 százaléknál kisebb első fordulós támogatottság is elegendő lesz a második fordulóba jutáshoz.
Az INSCOP igazgatója közölte, hogy a becsléseik szerint azok a jelöltek kerülnek előnyös helyzetbe ellenjelöltjüktől függetlenül a második fordulóban, akik nem csak egy adott szavazótárbort céloznak.
A felmérés szerint ha Marcel Ciolacu és Mircea Geoană mérkőzik meg a második fordulóban, a NATO volt főtitkárhelyettese a szavazatok 47,8 százalékát, a jelenlegi kormányfő pedig a 34,2 százalékát szerezné meg; a bizonytalanok aránya 1,8 százalék, 13,9 százalék nem szavazna, 2,2 százalék nem tudja vagy nem válaszolt. A választani tudók körében Mircea Geoană támogatottsága 58,3, a Marcel Ciolacué 41,7 százalékos.
Ha Nicolae Ciucă és Elena Lasconi kerül a második fordulóba, a PNL elnöke 37, az USR államfőjelöltje 36,7 százalékot szerezne; a bizonytalanok aránya 1 százalék, 22,3 százalék nem szavazna, 3 százalék nem tudja vagy nem válaszolt. A választani tudók körében Nicolae Ciucă támogatottsága 50,2, Elena Lasconié 49,8 százalékos.
A Mircea Geoană és Nicolae Ciucă második fordulós összecsapása esetén a NATO volt főtitkárhelyettese a szavazatok 50,1 százalékát, a PNL elnöke pedig a 27,9 százalékát szerezné meg; a bizonytalanok aránya 1,3 százalék, 18,4 százalék nem szavazna, 2,2 százalék nem tudja vagy nem válaszolt. A választani tudók körében Mircea Geoană támogatottsága 64,2, Nicolae Ciucáé 35,8 százalékos.
Ha Marcel Ciolacu és Elena Lasconi kerül a második fordulóba, a PSD elnöke 43,5, az USR államfőjelöltje 36,8 százalékot szerezne; a bizonytalanok aránya 0,7 százalék, 16,6 százalék nem szavazna, 2,4 százalék nem tudja vagy nem válaszolt. A választani tudók körében Marcel Ciolacu támogatottsága 54,2, Elena Lasconié 45,8 százalékos.
Az INSCOP Research telefonos felmérése szeptember 11-16. között készült, 1102 fős mintán, 3 százalékos hibahatárral.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában