Tudnivalók

2024.09.06. 15:36

Hétfőtől ismét jegyezhetők a Tezaur államkötvények

Agerpres

Szeptember 9-étől, hétfőtől ismét jegyezhetők a Tezaur program keretében kibocsátott lakossági állampapírok - közölte pénteken a pénzügyminisztérium.
Az 1, 3 és 5 éves futamidejű kötvények 5,8, 6,6, illetve 7 százalékot kamatoznak.
A tárca szerint az év eleje óta több mint 242.000 személy fektetett be több mint 10,5 milliárd lejt állami kötvényekbe.
Az állampapírok online megvásárlására szeptember 9. és október 3. között van lehetőségük azoknak a magánszemélyeknek, akik regisztráltak az országos adóhatóság (ANAF) Privát Virtuális Tér (SPV - Spaţiu Privat Virtual) platformján. Emellett megvásárolhatók az államkincstár fiókjainál szeptember 9. és október 4. között, továbbá szeptember 9. és október 3. között a városi, illetve szeptember 9. és október 2. között a vidéki postahivatalokban.
A kötvények évente kiszámított kamatát a kibocsátási tájékoztatóban rögzített formában fizetik. Az értékpapírok átruházhatók, és a futamidő lejárta előtt is bármikor visszaválthatók.
A kötvényeket olyan román állampolgárságú személyek jegyezhetik, akik a vásárlás időpontjában betöltötték a 18 évet. A lakossági állampapírokból származó jövedelem nem adóköteles - emlékeztetett a pénzügyminisztérium.
A pénzügyminisztérium emellett újabb kötvényeket bocsátott ki a Fidelis program keretében, amelyben a véradók kedvezményes feltételek mellett juthatnak hozzá az államkötvényekhez. A véradók által megvásárolható egyéves futamidejű kötvények 6,8 százalékot kamatoznak. További előny a véradók számára, hogy esetükben az 5000 lejes alsó felvásárlási küszöb 500 lejre csökken. A Fidelis program keretében kibocsátott állampapírok augusztus 8. és 20. között vásárolhatók meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában