Előrejelzés

2 órája

Heves esők és erős szél várható szombat délutántól

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Heves esőkre és a szél erősödésére figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat a Bánságra, Körösvidékre, Máramarosra és Erdély nyugati részére.

A sárga jelzésű riasztás szerint szombaton 18 órától vasárnap 8 óráig az érintett régiókban villámlásoktól és erős széllökésektől kísért záporok várhatók, a légmozgás sebessége elérheti az óránkénti 50-60 kilométert. Elszórtan jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége 20-25 liter, helyenként 30-40 liter lesz négyzetméterenként.

Az érintett megyék: Szatmár, Máramaros, Szilágy, Bihar, Kolozs, Arad, Fehér, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, illetve részben Mehedinţi és Gorj. 

Narancssárga jelzésű riasztás lesz érvényben vasárnap 15 megyében heves esők és viharok miatt

Heves esők és viharok várhatók vasárnap az egész országban a meteorológiai szolgálat szombaton kibocsátott figyelmeztető előrejelzései szerint. Vasárnap 8-tól 20 óráig sárga jelzésű riasztás lesz érvényben az ország legnagyobb részében villámlásoktól és heves széllökésektől kísért záporok miatt. Elszórtan jégeső is lehetséges. A lehulló csapadék mennyisége 25-40 liter, helyenként több mint 50 liter lesz négyzetméterenként. A szél sebessége elérheti az óránkénti 45-65 kilométert, Moldvában és Munténia keleti részén a 70 kilométert. 'A csapadékhullást országszerte erős lehűlés kíséri' - figyelmeztetnek a meteorológusok. Vasárnap 8-tól 20 óráig narancssárga jelzésű riasztás lesz érvényben Olténia keleti térségeiben, Munténia nagy részében és Erdély déli megyéiben villámlásoktól és heves széllökésektől kísért felhőszakadások miatt. A lehulló csapadék mennyisége elérheti az 50-70 litert, helyenként pedig meghaladhatja a 80 litert négyzetméterenként.

Az érintett megyék: Szeben, Brassó, Prahova, Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Fehér déli része, Hunyad déli része, Călăraşi nyugati és Ialomiţa nyugati fele. Az ország többi részében vasárnap eső és a szél miatt sárga jelzésű riasztás lesz érvényben. 

Vasárnap estétől hétfő reggelig narancssárga riasztás lesz érvényben 20 megyében heves esők és viharok miatt

Vasárnap 20 órától hétfőn 10 óráig heves esőzések és viharok miatti narancssárga jelzésű riasztás lesz érvényben Moldvában, Dobrudzsában, Munténia keleti felében, illetve Erdély keleti és délkeleti részében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton kibocsátott figyelmeztető előrejelzése szerint az érintett régiókban felhőszakadások várhatók, a lehulló csapadék mennyisége 40-60 liter, helyenként több mint 70 liter lesz négyzetméterenként. A szél sebessége elérheti a 70-85 kilométert óránként. Az érintett megyék: Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bákó, Galac, Vrancea, Buzău, Brăila, Hargita, Kovászna, Brassó, Prahova, Ilfov, Ialomiţa Călăraşi, Tulcea, Konstanca és a főváros. Szintén vasárnap 20 órától hétfőn 10 óráig sárga jelzésű riasztás lesz érvényben Olténia legnagyobb részében, Munténia nyugati régióiban és helyenként Erdélyben. A lehulló csapadék mennyisége a 25-40 litert, a szél sebessége pedig a 45-65 kilométert óránként. A hegyekben, főként a Keleti-Kárpátokban 1700 méter fölött havas esőre és havazásra is számítani lehet. Az érintett megyék: Beszterce-Naszód, Maros, Szeben, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Olt, Teleorman és Giurgiu.

Első- és másodfokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben szombat délutántól 21 folyón

Első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el szombaton az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet Dobrudzsa folyóira, illetve a Visó, Iza, Túr, Szamos, Kraszna, Berettyó, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros, Béga, Temes, Zsilt, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Bahlui, Szeret, Prut és Bârlad vízgyűjtő területére.

A hidrológusok szerint szombaton 18 órától vasárnap 16 óráig a következő folyók vízgyűjtő területén lesz érvényben elsőfokú árvízvédelmi készültség (zárójelben az érintett megyék): Visó, Iza és Lápos (Máramaros), Túr (Szatmár), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs), Kraszna (Szilágy és Szatmár), Berettyó (Szilágy és Bihar), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar), Fekete-Körös (Bihar és Arad), Fehér-Körös (Hunyad és Arad), Aranyos (Fehér és Kolozs), Béga (Temes és Arad), Temes (Krassó-Szörény).

Szintén elsőfokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben vasárnap 6 órától hétfőn éjfélig a következő folyók vízgyűjtő területén (zárójelben az érintett megyék): Maros és Nyárád (Hargita és Maros), Kis-Küküllő (Hargita, Maros és Fehér), Nagy-Küküllő (Hargita, Maros, Brassó, Szeben és Fehér), Maros (Fehér, Szeben és Hunyad), Zsil (Hunyad és Gorj), Gilort (Gorj), Olt (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt és Dolj), Călmăţui (Olt és Teleorman), Vedea (Argeş, Olt és Teleorman), Argeş (Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu és Ilfov), Ialomiţa (Dâmboviţa, Prahova és Ilfov), Prahova (Prahova és Ialomiţa), Bodza (Brassó, Kovászna, Buzău és Prahova), Rm. Sărat (Vrancea és Buzău), Putna (Vrancea), Tatros (Hargita, Bákó, Neamţ, Kovászna és Vrancea), Beszterce (Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó), Moldva (Suceava és Neamţ), Suceava (Suceava), Bârlad (Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bákó, Galac és Vrancea), Szeret (Neamţ, Bákó, Vrancea és Galac), Prut (Botoşani és Iaşi), Jijia (Botoşani és Iaşi), Prut (Iaşi, Vaslui és Galac), illetve a dobrudzsai folyók (Tulcea és Konstanca).

Vasárnap 10 órától hétfőn 16 óráig másodfokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben a következő folyók vízgyűjtő területén (zárójelben az érintett megyék): Maros (Fehér, Szeben és Hunyad), Feketeügy (Kovászna és Brassó), Olt (Brassó, Szeben, Vâlcea és Argeş), Vedea (Argeş, Olt és Teleorman), Argeş (Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu és Ilfov), Ialomiţa (Dâmboviţa, Prahova és Ilfov), Prahova (Prahova és Ialomiţa), Bodza (Brassó, Kovászna, Buzău és Prahova). 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában