Figyelmeztetés

2 órája

Heves esőzések várhatók szombat estétől az egész országban

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Heves esőzések várhatók Romániában a hét végén az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken kibocsátott figyelmeztető előrejelzései szerint.

Egy elsőfokú (sárga jelzésű) riasztás szerint szombaton 18 órától vasárnap 10 óráig a Bánságban, Körösvidéken, Máramarosban, Erdély nyugati részén és helyenként a hegyekben villámlásoktól és heves széllökésektől kísért záporok várhatók, jégeső is lehetséges. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 20-25 litert, elszórtan a 30-40 litert négyzetméterenként.

Vasárnap 10 órától hétfőn 22 óráig valamennyi megyében sárga jelzésű esőriasztás lesz érvényben. A meteorológusok szerint a záporok nyugatról keletre vonulnak, majd rövid idő alatt az egész országra kiterjednek. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-40 litert, és elszórtan meghaladja a 50 litert négyzetméterenként. Az egész országban 45-65 km/h-s széllökések várhatók, míg Moldvában és Kelet-Munténiában átmenetileg 70 km/h feletti sebességű légmozgások is előfordulhatnak.

A meteorológusok szerint vasárnap 10 órától hétfőn 12 óráig másodfokú (narancssárga jelzésű) esőriasztás lesz érvényben Olténia északi és keleti megyéiben, Munténia nagy részén, a Déli- és Keleti-Kárpátokban, illetve Bukarestben. Az érintett régiókban a lehulló csapadék mennyisége négyzetméterenként 50-90 liter között váltakozik, és elszórtan meghaladja a 100 litert négyzetméterenként.

A meteorológiai szolgálat közölte azt is, hogy vasárnaptól az egész országban erős lehűlés várható. A hegyekben, főként a Keleti-Kárpátokban, 1700 méter fölött havas eső és havazás is lehetséges. 

Első- és másodfokú árvízvédelmi készültség

Első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 18 folyó vízgyűjtő területére és a dobrudzsai folyókra.

A hidrológusok szerint szombaton 18 órától hétfőn 16 óráig elsőfokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben a következő folyók vízgyűjtő területén (zárójelben az érintett megyék): Visó és Iza (Máramaros), Túr (Szatmár), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs), Kraszna (Szilágy és Szatmár), Berettyó (Szilágy és Bihar), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar), Fehér-Körös (Hunyad és Arad), Aranyos (Fehér és Kolozs), Temes (Krassó-Szörény).

Vasárnap 6 órától hétfőn éjfélig a következő folyók vízgyűjtő területén lesz érvényben elsőfokú árvízvédelmi készültség (zárójelben a megyék): Maros (Fehér, Kolozs, Szeben és Hunyad), Zsil (Hunyad és Gorj), Gilort (Gorj), Olt (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt és Dolj), Călmăţui (Olt és Teleorman), Vedea (Argeş, Olt és Teleorman), Argeş (Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu és Ilfov), Ialomiţa (Dâmboviţa és Prahova), Prahova (Prahova és Ialomiţa), Bodza (Brassó, Kovászna, Buzău és Prahova), Rm. Sărat (Vrancea és Buzău), Putna (Vrancea), Tatros (Hargita, Bákó, Neamţ, Kovászna és Vrancea), Beszterce (Neamţ, Hargita és Bákó), Bârlad (Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bákó, Galac és Vrancea), Szeret (Neamţ, Bákó, Vrancea és Galac), Jijia (Botoşani és Iaşi), Prut (Iaşi, Vaslui és Galac), illetve a dobrudzsai folyók (Tulcea és Konstanca).

Emellett vasárnap 10 órától hétfőn 16 óráig másodfokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben a következő folyókon (zárójelben a megyék): Olt (Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt és Dolj), Vedea (Argeş, Olt és Teleorman), Neajlov (Argeş, Dâmboviţa és Giurgiu), Sabar (Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu és Ilfov), Ialomiţa (Dâmboviţa és Prahova), illetve Prahova (Prahova és Ialomiţa).

Szintén másodfokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben vasárnap 22 órától hétfőn 16 óráig a következő folyókon (zárójelben a megyék): Bahlui (Iaşi), Bârlad (Vaslui, Iaşi és Galac), Prut (Iaşi, Vaslui és Galac), illetve Szeret (Galac). 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában