Áradás

2024.09.17. 08:43

Kihirdette a belügyminisztérium a vészhelyzetet az árvíz által sújtott Galac és Vaslui megyében

Forrás: Facebook/IGSU

Agerpres

Az országos katasztrófavédelmi felügyelőség hétfő este bejelentette, hogy a belügyminiszter jóváhagyta a vészhelyzet kihirdetését az árvíz által sújtott Galac és Vaslui megyében. Az intézkedést a két érintett megye prefektusa javasolta, Cătălin Predoiu miniszterelnök-helyettes, a belügyi tárca vezetője pedig jóváhagyta. A vészhelyzet kihirdetése lehetővé teszi a helyhatóságoknak, hogy rövid idő alatt, közbeszerzési eljárás nélkül szerződést köthessenek a helyreállítási munkálatokra.

Mindeközben Galac és Vaslui megye árvíz sújtotta területeire összesen 250 konténerházat rendeltek ki a hatóságok, amelyek ideiglenes lakhelyül szolgálnak azoknak a családoknak, akiknek háza lakhatatlanná vált az áradás nyomán - nyilatkozta hétfő este a Digi 24-nek Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának (DSU) vezetője.

MAI

A belügyi államtitkár szerint a konténerházakat a prefektúra és a megyei tanács osztja szét az érintett településeknek; mindegyik négy személy befogadására alkalmas. Szükség esetén még több ilyen házat bocsáthatunk rendelkezésre - tette hozzá. Arafat elmondta: Galac megyében a humanitárius intézkedéseket a megyei tanács koordinálja, az önkormányzatoknak kell kiosztaniuk az élelmiszert és ivóvizet az embereknek. Az újjápítéssel és az ehhez szükséges építkezési anyagok és eszközök kezelésével a megyei tanács és a prefektus közösen foglalkozik. A belügyi államtitkár szerint olyan eset is volt az elárasztott településeken, hogy az emberek minden rábeszélés ellenére, nem akarták elhagyni házaikat, a padláson kerestek menedéket, és csak ivóvizet és élelmet kértek a tűzoltóktól.

Forrás:  Facebook/IGSU

Nem csak a lakóházakat, hanem az iskolákat is elmosta az árvíz.  Épp ezért a kormány négy iskola ideiglenes elhelyezésére szolgáló moduláris épületeket bocsát az árvíz sújtotta települések rendelkezésére. A kabinet hétfőn elfogadott határozata szerint a 80-100 férőhelyes moduláris épületeket az állami tartalékokból utalják ki. Közleményében a kormány rámutatott, hogy a moduláris épületek elhelyezéséről egyeztetnek a helyi hatóságokkal. 'Az áradások által legsúlyosabban érintett települések gyermekei ezekben az ideiglenes oktatási intézményekben fognak tanulni a helyzet normalizálódásáig' - olvasható a kormány közleményében.
Hétfői rendkívüli ülésén a kabinet határozatot fogadott el arról, hogy 10.000 lejig terjedő gyorssegélyt juttat a Galac megyei árvízkárosult családoknak. Azoknak a családoknak pedig, amelyeknek elhunyt valamelyik hozzátartozójuk az áradásban, további 10.000 lejes segélyt hagyott jóvá a kormány. Az összegek kifizetésére a munkaügyi minisztérium 100 millió lej költségvetés-kiegészítést kapott a kormány tartalékalapjából. A Galac és Vaslui megyét sújtó árvizekben hét személy vesztette életét.

Helyreállítás

A belügyminisztérium a légirendészeti főfelügyelőség egyik Black Hawk helikopterét is beveti az áradások által megrongált Galac megyei infrastruktúra helyreállítására. A tárca hétfőn közölte, hogy a helikopter négy, egyenként 12 méter hosszú villanyoszlopot szállít az árvíz sújtotta térségbe. A küldetést nehezíti, hogy a legsúlyosabb oszlop több mint negyed tonnás, de figyelembe véve az áradások által tönkretett közúti infrastruktúrát, ez volt az egyetlen lehetőség a szállításra. A belügyminisztérium szerint a villamosenergia-hálózat és az áramellátás helyreállításához szükséges póznákat mintegy 10 kilométeres szakaszon szállítja a helikopter. A légirendészeti főfelügyelőség helikoptereinek ez az első ilyen jellegű küldetése.

Segítség

A védelmi tárca hétfőn tájékoztatott, hogy a 10-es számú hadmérnöki dandár, a 282-es páncélos egység és a Vlad Ţepeşről elnevezett 528-as számú felderítőezred mintegy 320 katonája vett részt az elmúlt 72 órában az árvíz sújtotta Galac megyei Pechea, Cuza-Vodă és Slobozia Conachi településeken a lakosság megsegítésére szervezett bevetésekben.
A helyi önkormányzatok kérték a katonaság segítségét, és hétfőn még mindig folyamatban van hét bevetés a megye különböző településein. A tárca közölte, hogy folyamatos megfigyelés alatt tartja a helyzetet, és az intervenciós egységek továbbra is készen állnak arra, hogy a hatóságok kérésére a lehető leggyorsabban cselekedjenek.

mapn.ro

Továbbá közel 1000 katonai tűzoltót küldtek az ország több megyéjéből a Galac megyei munkatársaik segítségére - tájékoztatott kedden a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU). A közlemény szerint kedd reggel 960 tűzoltó érkezett 24 megyéből az áradások sújtotta térségbe. A következő megyék katasztrófavédelmi felügyelősége küldött erősítést a Galac megyei tűzoltóknak: Bákó, Neamţ, Suceava, Botoşani, Vrancea, Hargita, Maros, Kovászna, Brassó, Tulcea, Konstanca, Buzău, Brăila, Ilfov, Călăraşi, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Iaşi, Teleorman, Vâlcea, Dolj, Bukarest. A tűzoltócsapatok legalább háromnapos bevetésre készen érkeztek Galac megyébe - tette hozzá az IGSU, leszögezve, hogy továbbra is folyamatosan felügyeli a helyzet alakulását, hogy szükség esetén további intézkedéseket hozhasson.

Forrás: IGSU

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában