Áradás

23 órája

Megduplázódik a következő napokban a Duna vízhozama Baziaşnál

Illusztráció

Forrás: Agerpres

Agerpres

A Duna vízhozama az országhatárnál, Baziaşnál jelentősen megnő a következő napokban, elérve akár a 8000 köbmétert másodpercenként, ami jóval meghaladja a szeptemberi sokéves átlagot - derül ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerdán közzétett prognózisából.
A hidrológusok szerint a Duna vízhozamának szeptemberi sokéves átlaga 3800 köbméter másodpercenként, ehhez képest a következő napokban folyamatosan nőni fog a folyam vízhozama, és szeptember 24-én reggel 7 órakor akár a 8000 köbmétert is eléri másodpercenként Vaskapu alatt.
Az intézet szerint eközben az ország folyóvizeinek átlaghozama általában csökkeni fog a következő időszakban. Kivételt képeznek ez alól a Románia keleti részének nagy folyói, amelyek középső és alsó folyásain ezen a héten még nő a vízhozam. A déli és délkeleti országrész folyóvizein a vízhozam stagnálni fog.
A szakemberek emiatt szerdára másodfokú árvízkészültséget rendeltek el a Szeret, a Bârlad és a Prut alsó folyásának egyes mellékfolyóin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában