RetuRO

2 órája

A piacra került italcsomagolások közel 80 százalékát visszaváltotta a lakosság

Forrás: Facebook/RetuRO

Agerpres

A piacra került italcsomagolások közel 80 százalékát visszaváltotta a lakosság, és mintegy 137 ezer tonnát eladtak az újrahasznosító vállalatoknak - nyilatkozta egy keddi eseményen a romániai betétdíjas visszaváltási rendszert működtető RetuRo vállalat vezérigazgatója.
Gemma Webb emlékeztetett, kevesebb mint egy éve működik Romániában a körforgásos gazdaság alapjait megteremtő betétdíjas visszaváltási rendszer (SGR), de kiváló eredményeket sikerült elérni, hiszen a piacra került italcsomagolások 78 százalékát visszaváltotta a lakosság. Eddig több mint 2,3 milliárd italcsomagolást gyűjtöttek be, amelyeket anyag és szín szerint szétválogattak, majd több mint 137 ezer tonnányit eladtak az újrahasznosító vállalatoknak.
A vezérigazgató idézte egy felmérés eredményeit is, amelyek szerint tíz romániai vásárlóból kilenc már váltott vissza italcsomagolást legalább egyszer, a vásárlók 70 százaléka pedig rendszeresen él a lehetőséggel. "A betétdíjas visszaváltási rendszer bevezetése lehetővé fogja tenni Románia számára az Európai Unió által megszabott újrahasznosítási arány elérését" - tette hozzá.
Gemma Webb beszélt arról is, hogy az országban kialakított központokban 7 milliárd PET- és üvegpalack, illetve alumíniumdoboz számlálására és válogatására van kapacitás. "Ugyanakkor 800 ember dolgozik a RetuRo-nál, ami 800 zöld munkahelyet jelent. A kezdeményezésnek tehát az újrahasznosítási célértékeken túlmenően gazdasági hatása is van" - nyomatékosította.
A betétdíjas visszaváltási rendszert működtető RetuRO vállalat nonprofit társaságként működik, ami azt jelenti, hogy az italcsomagolások gyűjtéséből származó esetleges nyereséget visszafordítják az SGR fejlesztésébe.
A vállalatot három magánrészvényes alkotta konzorcium hozta létre. Ezek a Romániai Sörgyártók Szövetsége a Környezetért (30 százalékos részesedés), az Üdítőital-gyártók Szövetsége a Fenntarthatóságért (30 százalékos részesedés) és a Kiskereskedők Szövetsége a Környezetvédelemért (20 százalékos részesedés). A vállalatban 20 százalékos részesedése van a román államnak, amelyet a központi környezetvédelmi hatóság, a környezetvédelmi minisztérium képvisel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában