Felszólítás

3 órája

Az EB felszólította Romániát, hogy szüntesse meg a villamos energiára és a földgázra bevezetett árképzési és kiviteli korlátozásokat

Agerpres

Felszólító levél útján kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett az Európai Bizottság (EB) Románia ellen, mivel az korlátozza a piaci szereplők szabadságát a villamos energia és a földgáz nagykereskedelmi árának meghatározása, illetve a földgáz exportja tekintetében.
Az EB csütörtöki közleménye szerint Románia olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek egyes villamosenergia-termelőket arra köteleznek, hogy minden, egy adott árküszöb feletti bevételüket egy energetikai átállási alapba fizessék be, a gáztermelőket pedig arra, hogy termelésük egy részét rögzített áron értékesítsék bizonyos felhasználóknak. Ezek az intézkedések az EB szerint összeegyeztethetetlenek a villamos energia belső piacáról szóló (EU) 2019/944-es irányelvvel és az (EU) 2019/943-as rendelettel, valamint a földgáz belső piacára vonatkozó közös szabályokról szóló 2009/73/EK irányelvvel.
"A szóban forgó intézkedések korlátozzák a villamosenergia- és gáztermelők azon szabadságát, hogy Romániában maguk határozzák meg nagykereskedelmi áraikat. Ezért a Bizottság álláspontja szerint ezek az intézkedések a nagykereskedelmi villamosenergia- és földgázpiacokon korlátozzák a szabad árképzés, illetve a határokon átnyúló szabad kereskedelem alapelveit" - hangsúlyozták.
Romániának két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon az EB felszólító levelére és orvosolja a jelzett hiányosságokat. Ha nem kap kielégítő választ, a Bizottság úgy határozhat, hogy indoklással ellátott véleményt ad ki - ismertette az eljárást a közlemény.
Az EB ugyanakkor arról is határozott, hogy a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárást folytatva kiegészítő felszólító levelet küld Romániának a villamosenergia-export, illetve a piaci szereplők nagykereskedelmi árképzési szabadságának korlátozása miatt.
A Bizottság álláspontja szerint a szóban forgó intézkedés összeegyeztethetetlen az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 35. és 36. cikkével, valamint a villamos energia belső piacáról szóló (EU) 2019/944-es irányelvvel és az (EU) 2019/943-as rendelettel. Az EB szerint az intézkedés azonos hatású a kivitelre vonatkozó mennyiségi korlátozással. "Ugyanezen okokból az intézkedés úgy tekinthető, hogy sérti a fentebb említett villamosenergia-irányelvet és a villamosenergia-rendeletet is. A Bizottság továbbá úgy véli, hogy az intézkedés korlátozza a szabad árképzés alapelvét a nagykereskedelmi villamosenergia-piacokon" - hangsúlyozták.
A kiegészítő felszólító levél a 2023 áprilisában indított kötelezettségszegési eljárás újabb szakaszát jelenti. "Miután Románia olyan módosításokat hajtott végre jogszabályaiban, amelyek nem orvosolták a Bizottság kifogásait, illetve új problémákat is felvetettek, a Bizottság úgy határozott, hogy kiegészítő felszólító levelet bocsát ki" - szögezték le. Romániának két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a levélre és orvosolja a Bizottság által feltárt hiányosságokat. Amennyiben nem kap kielégítő választ, a Bizottság úgy határozhat, hogy indoklással ellátott véleményt ad ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában