Közlemény

2 órája

Az EB jóváhagyta a romániai bioüzemanyag-gyártásba történő beruházások állami támogatási programját

Fotó: MOL

Agerpres

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a romániai bioüzemanyag-gyártásba történő beruházások 500 millió euró (2,5 milliárd lej) értékű állami támogatási programját - derül ki az uniós testület mai közleményéből.
Az Európai Unió Modernizációs Alapjából finanszírozott program keretében közvetlen támogatásban részesülhetnek a fejlett bioüzemanyagok - nevezetesen a bioetanol, a fenntartható repülőgép-üzemanyagok és a hidrogénezett növényi olaj - előállítására szolgáló új kapacitásokba történő beruházások. A fejlett bioüzemanyagok előállításának támogatása hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, és a hagyományos, élelmiszernövényekből előállított bioüzemanyagokhoz képest korlátozza a mezőgazdaságra gyakorolt hatást - hangsúlyozták.
Az Európai Bizottság szerint a román támogatási program összhangban van az állami támogatások ideiglenes válság- és átmeneti keretében megszabott feltételekkel, hozzájárul a megújulóenergia-termelés bővítéséhez és ezáltal az EU környezetvédelmi és energetikai célkitűzéseihez. A támogatás legkésőbb 2025. december 31-ig nyújtható.
Az uniós testület arra a következtetésre jutott, hogy az intézkedés szükséges, megfelelő és arányos a zöld átmenet felgyorsításához és bizonyos gazdasági tevékenységek fejlődésének elősegítéséhez, amelyek fontosak a REPowerEU program megvalósításában, illetve összhangban van az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikke 3. bekezdésének a. pontjával, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy előmozdítsák az EU leghátrányosabb helyzetű térségeinek gazdasági fejlődését, az alapszerződésben megszabott feltételek betartásával.
A fentiekre hivatkozva az EB jóváhagyta a román állami támogatási programot - tették hozzá a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában