Oktatás

2 órája

Beadvánnyal fordultak az Oktatási Minisztériumhoz a román nyelv oktatása kapcsán

Fotó: BIRÓ ISTVÁN/Krónika

Erdon-összeállítás

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szakmai szempontú beadvánnyal fordult az Oktatási Minisztérium fele a román nyelvnek a kisebbségi diákok számára történő oktatása terén – tájékoztat közleményében az RMPSZ.

A memorandumot szakértők bevonásával dolgozták ki és annak a szakmai találkozónak az eredménye, melyet a két szövetség partnerségben szervezett Országos szakértői konferencia a román nyelv mint nem anyanyelv oktatása‒értékelése témájában. Kihívások és lehetőségek a román nyelv oktatásában a magyar iskolákban címmel Szovátán, 2024. szeptember 27‒29. között.

A konferencia keretén belül a szervezők vitafórumot biztosítottak azoknak a szakembereknek, akik az utóbbi években a román nyelv mint nem anyanyelv tantárgy szakértőiként dolgoztak tananyagfejlesztésben, tételkidolgozásban, tankönyvek vagy oktatási segédanyagok szerkesztésében és értékelésében. Ugyanakkor a szakmai fórumon részt vettek az Oktatási Minisztérium és az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ szakemberei is. Mintegy 15 tanfelügyelő és 30 tanár, a román nyelv oktatásának szakembere vett részt a konferencián.

A két szövetség oktatási szakemberei és a szakértői kör által megfogalmazott memorandum többek között a következő ajánlásokat, javaslatokat, kéréseket fogalmazza meg az országos értékelésekkel (tananyagokkal, tantervekkel stb.) kapcsolatosan. A II. osztályos tanterv csakis olyan oktatási tevékenységeket ír elő, amelyek a szóbeli kommunikációs képességeket fejlesztik.  Ennek megfelelően, kérik, hogy a II. osztályosok országos értékelése keretén belül kizárólag szóbeli szövegértési képességeket mérjenek.

Szorgalmazzák ugyanakkor az V‒VIII. osztályos tanterv felülvizsgálatát, annak érdekében, hogy az elvárt nyelvi szintek terén összhangban legyenek az elemi és a líceumi szintek tanterveivel. Ez a tanterv ugyanis 2017-ben lépett érvénybe és azóta lényeges, tudományos eredményeken alapuló, európai referencia dokumentumok jelentek meg egy adott nyelvnek a nem anyanyelvként, vagy második nyelvként történő oktatás terén. 

A VIII. osztály végi országos értékelés kapcsán sürgősen szükséges az írásbeli tételek részét alkotó szövegek nehézségi fokának a B1-es szinthez való igazítása.

Az új középiskolai tantervek szellemében, sürgősen ki kell dolgozni és közzé kell tenni a román mint nem anyanyelv tantárgy kompetenciafejlesztését központba helyező új, kisebbségi érettségi vizsgatételmintákat. A szakemberek kérik, hogy szakítsanak a hatóságok azzal a gyakorlattal, hogy a kisebbségi vizsgatételeket a román nyelv és irodalom mint anyanyelv tantárgy vizsgatételeihez viszonyítják. Rendkívüli mértékben sürgősnek és fontosnak tartják a már közzétett 2025-ös érettségi program felülvizsgálatát. A miniszteri rendelettel közzétett idei kisebbségi román érettségi program indokolatlan mértékben a közvetítői (competentele de mediere), és nem a szóbeli és írásbeli komunikációs kompetenciák mérésére és értékelésére teszi a hangsúlyt.

A memorandum továbbá észrevételeket és javaslatokat is tartalmaz oktatásirányítási és oktatáspolitikai intézkedések foganatosítása érdekében.

Ezen javaslatok közé tartozik például az, hogy a Minisztérium sajátos módszereivel népszerűsítse a (magyar) kisebbségi oktatással rendelkező megyei tanfelügyelőségek körében azoknak a módszertani útmutatóknak, oktatási segédanyagoknak és opcionális tananyagoknak az iskolai alkalmazását, amelyek a szaktárca 2021‒2023. közötti időszakban lezajlott strukturális projektje során lettek kifejlesztve (lásd: https://www.lrmin.ro/resurse-biblioteca-virtuala/).

Fontosnak tartják, hogy az időszakosan megszervezett megyei és térségi tanári módszertani körök és tanácskozások tematikájába kerüljenek be információk a LRMIN projekt révén kifejlesztett oktatási segédanyagok alkalmazásának hasznosságáról és fontosságáról. Ugyanakkor kérik az illetékes szerveket, hogy a fent említett strukturális projekt keretén belül kifejlesztett kisebbségi román nyelvoktatási módszertani útmutatók kerüljenek be a fokozati vizsgák, és a címzetes versenyvizsga hivatalos, kötelező vizsgakönyvészetébe.

Tekintettel a román mint második nyelv vagy nem anyanyelv oktatásának módszertani sajátosságaira, kérik, hogy a megyei tanfelügyelőségek román oktatásért felelős szakfelügyelői szervezzenek külön módszertani tanácskozásokat a differenciált tananyag szerint oktató pedagógusok számára. Ugyanakkor fontosnak látják, hogy a tanfelügyeletek szakellenőrzéseinek a tematikája tartalmazza annak a monitorizálását is, hogy mennyiben használatosak ezek az útmutatók a különböző oktatási szinteken.

A szakértők javasolják, hogy minden pályakezdő pedagógus, aki román nyelvű kommunikációt vagy román nyelvet és irodalmat tanít magyar osztályokban, vegyen részt a román nyelv mint nem anyanyelv oktatásáról szóló képzéseken. Ennek finanszírozási keretét a szakértők az oktatási törvény által létrehozott A román nyelv és irodalom tanulását támogató országos programból javasolják biztosítani.  

Mindezek mellett, a szakértők rendkívüli mértékben fontosnak látják a Minisztériumon belül egy a román mint nem anyanyelv tantárgynak szánt szakosztály létrehozását, illetve az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ (illetve átszervezés esetén utódintézményei) keretén belül minimum egy szaktanácsadói állás kialakítását. Ugyanakkor kérik az országos értékelések vizsgatételeinek olyan szakértők általi láttamozását is, akik a román mint nem anyanyelv tárgy szakavatottjai, és ők maguk nem vesznek részt a tételkidolgozásban.

A Memorandumot eljuttatták az Oktatási Minisztériumba, Ligia Deca miniszterasszonynak, illetve a témában még illetékes államtitkárságnak, szakosztályoknak, intézményeknek. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában