Képviselőház

3 órája

Bizonyos bűncselekmények áldozatai ingyenes jogi segítségnyújtásban részesülhetnek

Fotó: Camera Deputaților/Facebook

Agerpres

Döntő házként fogadta el kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely szerint ingyenes jogi segítségnyújtásban részesülhetnek a családon belüli erőszak, a nemi erőszak, a jogellenes fogvatartás, a rabszolgaság, az emberkereskedelem, a kiskorúakkal való kereskedelem vagy a kényszermunka bűntettének áldozatai.
A jogszabályjavaslat szerint ingyenes jogi segítségnyújtásban részesülhetnek a következő bűncselekmények áldozatai: emberölés, minősített emberölés, testi sértés, a sértett testi sérülésével járó szándékos bűncselekmény, kiskorúval szembeni rossz bánásmód, családon belüli erőszak, jogellenes fogvatartás, rabszolgaság, emberkereskedelem, kiskorúakkal való kereskedelem, nemi erőszak, kiskorú ellen elkövetett nemi erőszak, szexuális zaklatás, kiskorúak szexuális zaklatása, kiskorúak elleni szexuális visszaélés, kiskorúak szexuális kizsákmányolása, emberkínzás, gyermekpornográfia.
A tervezet azt is előírja, hogy az ingyenes jogi segítségnyújtás az emberölés, a minősített emberölés, valamint a halálos kimenetelű szándékos bűncselekmények áldozatai családtagjainak is jár.
Az ingyenes jogi segítségnyújtás valamennyi áldozatnak jár a bírósági per folyamán, öt bruttó minimálbérnek megfelelő összegig terjedően.
A tervezetet a szenátus már elfogadta, a képviselőház döntő házként szavazott róla.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában