Holokauszt

2024.10.09. 12:33

Ciolacu: az antiszemitizmus a jelen valósága

Fotó: gov.ro

Agerpres

Az antiszemitizmus hozzátartozik a jelen valóságához, és a mi feladatunk gondoskodni arról, hogy ne legyen a jövő valósága is - jelentette ki a miniszterelnök a holokauszt áldozatainak romániai emléknapja alkalmából közzétett üzenetében.
Marcel Ciolacu gondolatait a miniszterelnöki kancellára államtitkára, Dragoş Hotea tolmácsolta a bukaresti holokauszt-emlékműnél szervezett eseményen.
A kormányfő üzenetében felidézte, hogy 83 évvel ezelőtt kezdődött el a zsidók tömeges deportálása Dél-Bukovinából a Dnyeszteren túlra. Emlékeztetett, hogy tragikus eseményeket megelőzően már "elültették az antiszemitizmus magvait", ami aztán zsidóellenes intézkedésekhez vezetett. "Ami október 9. után következett, az egy egész apparátus gyűlölettel és kegyetlenséggel való megmérgezésének csúcspontja volt, ez az apparátus megkínozta, deportálta, kigúnyolta, feldúlta és lemészárolta a zsidókat és tulajdonukat. A romániai romák is áldozatául estek mindennek, a kegyetlenségek több tízezer, több százezer emberi áldozatot követeltek" - fogalmazott.
Ciolacu hangsúlyozta, hogy ezeket a szörnyű tetteket a román hatóságok később megpróbálták eltussolni, elhallgatták részvételüket az emberéletek kioltásában.
A kormányfő rámutatott arra is, hogy az antiszemitizmus nem a múlt század elszigetelt jelensége, hanem hozzátartozik a jelen valóságához, és mindannyiunk feladata gondoskodni arról, hogy ne legyen a jövő valósága is. "Ehhez arra van szükség, hogy tetteinket az emberi méltóság, az interkulturalitás, az alapvető emberi jogok tisztelete és előmozdítása vezérelje, a tolerancia pedig ne csak a politikai elit retorikájában jelenjen meg, hanem a társadalom egyik tartóoszlopa legyen" - tette hozzá.
Marcel Ciolacu ismételten megerősítette, hogy a kormány szilárdan elkötelezett az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a rasszizmus, a populizmus, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd minden formája elleni küzdelem, valamint a holokausztoktatás népszerűsítése mellett. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában