Tiltakozás

2 órája

Ellenzik a feldolgozóipari vállalkozók az élelmiszerek kereskedelmi árrésének újabb csökkentését

A Romániai Mezőgazdasági Termelők és Feldolgozóipari Vállalkozók Fóruma (APPR) pénteken nyílt levelet intézett a mezőgazdasági miniszterhez, amelyben figyelmeztették Florin Barbut: az élelmiszerek kereskedelmi árrését korlátozása arra kényszerítheti a beszállítókat, hogy csökkentsék a minőségbe és fenntarthatóságba történő beruházásaikat, ami a termékminőség csökkenéséhez vezethet.

Forrás: Freepik

Fotó: FRIMU EUGEN

Agerpres

A munkáltatói szervezet a tárcavezetőnek arra a szombati bejelentésére reagált, hogy a kormány korlátozni készül valamennyi Romániában feldolgozott termék kereskedelmi árrését, és az erről szóló sürgősségi rendelet tervezetét hamarosan közvitára bocsátják. Nyílt levelében az APPR kifejtette, hogy a kormány lépésének olyan negatív mellékhatásai lehetnek, amelyek a teljes termelési és értékesítési láncra kifejtik hatásukat. Ám mindenekelőtt leszögezték: a kereskedelmi árrés korlátozása alkotmányellenes lépés, mert az alaptörvény 135-ik cikke szerint "a román gazdaság a szabad vállalkozáson és a versenyen alapuló piacgazdaság", az államnak pedig kötelessége biztosítani a kereskedelem szabadságát és megvédeni a tisztességes versenyt.

A szervezet szerint a kormány tervezett intézkedése további nyomást gyakorolhat a gazdákra, akik már így is alacsony nyereséggel dolgoznak és magasak a termelési költségeik. A jövedelmük csökkentése korlátozhatja az új technológiákba való beruházásaikat és a minőségi mezőgazdasági termelés hosszú távú fenntartását. Az intézkedés ahelyett, hogy támogatná, inkább elriasztja a termeléstől a gazdákat ami hatással lenne a termékkínálatra – olvasható a nyílt levélben.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a műtrágyák, takarmányok és peszticidek kereskedelmi árrésének korlátozása elriaszthatja a forgalmazókat és importőröket a modern, fenntartható mezőgazdasághoz szükséges, kiváló minőségű termékek behozatalától. "A minőségi termékek kínálatának esetleges csökkenése közvetve növelheti a mezőgazdasági termelők költségeit" – vélekednek az APPR képviselői.

Mindez a szervezet szerint azzal a kockázattal jár, hogy a feldolgozóipar beszállítói csökkentik a minőségbe és fenntarthatóságba történő beruházásaikat, ami a termékminőség csökkenéséhez vezethet. "Ennek az élelmiszerbiztonságra és a fogyasztók egészségre is lehetnek hatásai" – írták a nyílt levélben.

A mezőgazdasági miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a jövő héten további egyeztetésekre készül az élelmiszeripar képviselőivel a kereskedelmi árrés korlátozásáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában