Kormányzati források

2 órája

Évente 0,74 százalékponttal csökkentenék a költségvetési hiányt, hogy 2031-re 2,4 százalékra mérséklődjön

Illusztráció

Agerpres

A bukaresti hatóságok a GDP-arányos költségvetési hiányt évente 0,74 százalékponttal csökkentenék, hogy 2031-re a deficit 2,4 százalékra mérséklődjön - nyilatkozták szerdán kormányzati források az Agerpresnek.
Ez a célkitűzés szerepel abban a hétéves tervben, amelyet eredetileg október 25-ig kellett volna benyújtani az Európai Bizottsághoz.
Kormányzati források szerint a terv a költségvetési hiány fokozatos csökkentését irányozza elő az uniós elvárásoknak megfelelő fenntartható szintre. A GDP-arányos deficit hét éven keresztül évente 0,74 százalékponttal mérséklődne a kiadások lefaragása és a bevételek növelése révén, és 2031-re elérné a 2,4 százalékot úgy, hogy az államadósság nem fogja meghaladni a GDP 60 százalékát.
Az Agerpresnek nyilatkozó források szerint a kormány megőrizné az egységes adókulcsot, mert ez biztosítja az adófizetők számára az egyszerűsített, kezelhető és kiszámítható adózás folyamatosságát. Ugyanakkor a terv nem írja elő a mikrovállalkozások adómentességi küszöbének csökkentését.
Szerepel viszont benne a kohéziós alapban és a helyreállítási alapban Románia rendelkezésére álló uniós források - összesen 75,7 milliárd euró - teljes mértékű felhasználása. Ennek megfelelően az állami beruházások GDP-arányos volumene 2025-ben 7,9, 2026-ban 7,7, 2027-ben 6,6 százalék lesz, 2031-ig pedig évente meghaladja majd az 5 százalékot. Abszolút értékben 2024-2031 között összesen több mint 1147 milliárd lejt fordítanának közberuházásokra.
A hétéves terv előirányozza a feldolgozóiparban történő stratégiai beruházások támogatásához szükséges törvények elfogadását. A támogatások célja a romániai feldolgozóipar zöld és digitális átállásának biztosítása. Az elképzelések szerint a 150 millió eurót meghaladó beruházásokra készülő vállalatok állami szubvencióra pályázhatnak, adókedvezményekben és egyszerűsített engedélyeztetési eljárásokban részesülhetnek, illetve közüzemi szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá.
A terv szerint növelnék a közpénzek felhasználásának hatékonyságát, átláthatóságát és elszámoltathatóságát az indokolatlan költekezések ellenőrzésével, a kiadások rendszeres felülvizsgálásával és a központosított beszerzés kiterjesztésével. Ehhez a hatóságok egy olyan adatbázis létrehozását is tervezik, amelyik nyilvántartja a közintézmények átlagos költségeit, és segít az eltérések és a túlköltekezés feltárásában.
A terv a GDP-arányos költségvetési bevételek évi 0,5 százalékpontos növelését is előírja a 2024-2031-es időszakra a jelenlegi 29,5 százalékról 31,1 százalékra. Ezt az országos helyreállítási tervben (PNRR) is előírt adóreformmal és az adóbeszedés hatékonyságának növelésével szeretné elérni a kormány.
Az elképzelés szerint csökkentenék az állami vállalatok szubvencióját és más jellegű költségvetési támogatását, ösztönözve őket arra, hogy növeljék a hatékonyságukat és teremtsék meg az önálló működéshez szükséges bevételeket. Emellett bevezetnének egy központosított közbeszerzési rendszert, ami kedvezőbb szerződési feltételeket tesz lehetővé.
A szerdai kormányülésen Marcel Ciolacu bejelentette, hogy a kormány 'megegyezett' az Európai Bizottsággal a deficitcsökkentési tervről. A miniszterelnök elmondta: az uniós testület szakértői elfogadták, hogy Románia a következő hét évben masszív beruházásokat szeretne végrehajtani a gazdaságban.
Utóbb az Európai Bizottság egyik szóvivője a Reuternek azt nyilatkozta, hogy Brüsszel 2025. január 31-ig meghosszabbítja azt a határidőt, ameddig Bukarest benyújthatja a költségvetési hiány csökkentésére vonatkozó tervét.
Románia már 2020-től túlzottdeficit-eljárás alatt áll, ezért be kell nyújtania az Európai Bizottsághoz egy többéves tervet a deficit 3 százalék alá szorításáról. A román állam bevételei nem érik el a GDP 30 százalékát sem, miközben az uniós átlag 41 százalék. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában